BCR: Cea mai mare bancă din România a avut pierderi de 276 mil. lei, în S1

BCR a făcut un profit operaţional de un miliard de lei pe primul semestru al acestui an, dar a declanşat „ măsuri accelerate de curăţare a bilanţului” de activele care au dus-o la pierderi, potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 31 iul. 2014, 06:03
BCR: Cea mai mare bancă din România a avut pierderi de 276 mil. lei, în S1

BCR Creditele neperformante au obligat BCR să crească provizioanele cu 29,5%, până la 1,3 miliarde lei, ceea ce a coborât rezultatul net al activităţii băncii până la pierderi de 276,6 milioane de lei (62 milioane euro), în Semestrul 1 al anului 2014 (S1), potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

În luna iulie, cea mai mare bancă din România a finalizat vânzarea unui pachet de credite neperformante în valoare de un miliard lei. Pachetul de credite corporate neperformante (garantate, aflate în procedura legală – insolvenţă, executare silită), a fost vândut unui consorţiu de investitori străini.

Rezultatul net din S1 2014 a fost negativ, de 276,6 milioane de lei (-61,9 milioane euro), în special din cauza provizionării crescute”, se arată în raportul BCR.

BCR reintrase pe creştere, în primul trimestru din 2014, cu un profit net de un milion de lei (0,2 milioane euro), în comparaţie cu pierderea netă de 10,2 milioane lei (minus 2,3 milioane euro), înregistrată în T1 2013.

Pierderile BCR au devenit previzibile mai ales după ce Erste Group, proprietarul BCR, a anunţat că se aşteaptă la creşterea costurilor sale de risc în acest an până la 2,5 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro cât estima anterior, ca urmare a creşterii provizioanelor în Ungaria şi România.

Citeşte şi
Erste se aşteaptă la creşterea costurilor de risc ca urmare a majorării provizioanelor în Ungaria şi România

 

Neperformantele

Provizionarea a fost impusă în condiţiile eforturilor „de curăţare accelerată a bilanţului, în vederea unei performanţe îmbunătăţite în viitorul apropiat şi având în vedere faptul că scăderea ratei creditelor neperformante este critică pentru revenirea creşterii creditării, astfel sprijinind creşterea economică, precum şi crearea de locuri de muncă în economie”, se mai spune în raportul BCR.

 

BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde de lei, şi are o ţintă de reducere cu 25% a soldului, până la finele anului 2014.

Rata creditelor neperformante este „stabilă la 29,3% din portofoliul total de credite la 30 iunie 2014, în pofida scăderii generale a portofoliului de credite, cauzată de restituirile naturale şi de vânzarea unor portofolii de credite neperformante selectate”.

Pe de altă parte, curăţarea bilanţului are un impact limitat asupra ratei de solvabilitate, aflată la un maxim istoric de 16,4%. „Baza de capital a BCR este puternică, la 7,3 miliarde lei, şi poate sprijini confortabil creşterea afacerii”, spun bancherii BCR.

 

Tratamentul

Este de aşteptat ca operaţiunea de curăţire accelerată a bilanţului să coste mai mult decât rezultatul operaţional al băncii în anul 2014. „Capitalizarea băncii va absorbi cu usurinţă măsurile de curăţare a bilanţului menţionate mai sus si va rămâne puternică pentru a sprijini o crestere consistentă în toate liniile de afaceri”, consideră bancherii de la BCR.

„Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia serioasă de a curăţa bilanţul si de a spori capacitatea viitoare de a livra performanţe puternice generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum si consolidarea bazei de depozite. Pe lângă soluţionarea accelerată a moştenirii de credite neperformante, intenţionăm să îmbunătăţim si mai mult capacitatea noastră competitivă, pe segmentele retail si corporate”, explică Tomas Spurny, directorul general (CEO) al BCR.

Pe de altă parte, Erste Group urmează să desfăşoare un test pentru toate „activele intangibile” din România, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro, care ar putea duce la deprecfierea lor cu 25%, potrivit strategilor austrieci.

Normalizarea costurilor de risc pentru România este aşteptată începând din 2015.

Alte date

BCR si-a menţinut poziţia de lider de piaţă, în pofida scăderii activelor totale cu 5,1%, până la 63,3 miliarde de lei.

Volumul total al creditelor către clienţi (înainte de provizioane, conform IFRS) a scăzut în 2014 cu 5,7%, până la 35,6 miliarde de lei (8,1 miliarde euro), în special datorită curăţării portofoliului. Noile credite din segmente specifice au reuşit deja să acopere rambursările şi restituirile naturale.

Banca intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât „să inverseze combinaţia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung, în favoarea monedei locale si să-si folosească din plin capacitatea puternică de autofinanţare în lei”.

Sumele datorate clienţilor au scăzut cu 1,3%, până la 37 miliarde lei (8,4 miliarde euro), la 30 iunie 2014 faţă de sfârşitul lui decembrie 2013.

Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR. Sprijinul din partea băncii-mamă ar fi în continuare „substanţial”.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...