Pierderile Engie s-au atenuat în 2016, acţiunile au urcat semnificativ la bursă

Acţiunile Engie au înregistra joi la bursă cel mai semnificativ avans din 2008, după ce compania franceză de utilităţi a raportat câştiguri anuale în linie cu estimările analiştilor, transmit WSJ, Reuters şi Xinhua.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 08:59
Pierderile Engie s-au atenuat în 2016, acţiunile au urcat semnificativ la bursă

La Bursa de la Paris, acţiunile Engie au urcat cu 8,2%, cel mai semnificativ avans în rândul companiilor incluse în indicele principal CAC 40.

Engie SA (fostul GDF Suez) a raportat pentru 2016 pierderi nete de 400 de milioane de euro (421,3 milioane de dolari), dar în scădere faţă de nivelul record de 4,6 miliarde de euro în 2015. Compania este afectată de deprecierile de active de la centralele sale electrice, de majorarea provizioanelor pentru activităţile sale nucleare din Belgia şi de preţul scăzut al electricităţii în Europa.

În 2016, profitul net recurent a scăzut uşor, la 2,5 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro în 2015, dar în linie cu estimările analiştilor şi ale conducerii companiei.

Compania a înregistrat pierderi rezultate din deprecierea activelor în valoare de 3,7 miliarde de euro, compensate parţial de câştigurile de capital realizate în urma vânzării unor active. De asemenea, pierderile includ şi provizioanele mai ridicate pentru activităţile sale nucleare din Belgia.

Engie a confirmat că va menţine nivelul dividendelor acordate pentru acest an la un euro per titlu iar anul viitor nivelul dividendelor va scădea la 0,70 euro pe acţiune.

Ca reacţie la condiţiile dificile de pe piaţă, directorul general al Engie, Isabelle Kocher, a decis vânzarea unor active expuse la variaţiile de preţ ale materiilor prime. Joi, şeful Engie a dat asigurări că până la sfârşitul acestui an vor fi vândute 85% din activele planificate.

Anul trecut, compania a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 – 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Veniturile Engie au scăzut anul trecut cu 4,7%, la 66,6 miliarde de euro, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a înregistrat un declin de 5,2%, la 10,7 miliarde de euro.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 2,42 miliarde de euro, la vânzări de 65,99 miliarde de euro şi profit operaţional de 10,77 miliarde de euro.

Recent, Engie a avertizat că se aşteaptă ca provizioanele pentru activităţile sale nucleare din Belgia să urce cu până la 1,8 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari), pentru a acoperi costurile legate de stocarea deşeurilor nucleare şi dezafectarea reactoarelor.

Engie operează şapte reactoare nucleare în Belgia, prin subsidiara sa din această ţară, Electrabel. De asemenea, subsidiara Synatom gestionează închiderea şi dezafectarea reactoarelor, precum şi stocarea deşeurilor nucleare.

Comisia pentru Provizioane Nucleare din Belgia (CNP) a anunţat o reducere a discountului ratei folosite la calcularea provizioanelor, de la 4,80% la sfârşitul lui 2015 la 3,50% la sfârşitul lui 2016.

Din acest motiv, Engie va majora provizioanele pentru activităţile sale nucleare din Belgia cu 1,8 miliarde de euro.

Activităţile nucleare vor rămâne un element important pentru Engie, dar energia nucleară este mai puţin apreciată în prezent faţă de acum 20 de ani, deoarece au apărut alte tehnologii şi a crescut concurenţa, a declarat Kocher.

Engie deţine o participaţie de 40% în consorţiul NuGen, care construieşte trei reactoare nucleare în Cumbria, Marea Britanie. De asemenea, face parte din consorţiul care va construi o centrală nucleară în Turcia.

Engie a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...