Pierre Moscovici critică intenţia Marii Britanii de a reduce taxa pe corporaţii

Planul Marii Britanii de a reduce taxa pe corporaţii la mai puţin de 15% nu este o idee bună, a afirmat marţi Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, exprimându-şi dubiile că această măsură va fi aplicată, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 05 iul. 2016, 07:52
Pierre Moscovici critică intenţia Marii Britanii de a reduce taxa pe corporaţii

Luni, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat că taxa pe corporaţii ar putea fi redusă la mai puţin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua şocul investitorilor, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit).

‘Scăderea la 15% nu îmi pare a fi o iniţiativă bună şi ar produce un declin accentuat al încasărilor din taxe, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu un deficit mult prea ridicat’, a afirmat Moscovici la postul francez de radio Classique. Acesta a avertizat că o astfel de măsură ar echivala cu un dumping fiscal.

‘În acest moment, nu mi se pare a fi un plan bun şi nu cred că George Osborne va merge mai departe cu el. Vom urmări cu atenţie desfăşurarea evenimentelor dar nu suntem excesiv de îngrijoraţi’, a declarat comisarul european pentru afaceri economice.

Ministrul britanic de Finanţe nu a specificat când va fi redusă taxa pe corporaţii sub 15%. Bugetul pe acest an, anunţat în martie, include o reducere a taxei pe corporaţii la 17% până în 2020.

Media taxei pe corporaţii este de aproximativ 25% în statele din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Duminică, Reuters a prezentat un mail intern al OECD în care organizaţia apreciază că o nouă reducere a taxei pe corporaţii în Marea Britanie este puţin probabilă dar, dacă va avea loc, ‘va transforma economia ţării într-un fel de paradis fiscal’.

Vineri, George Osborne a afirmat că a abandonat obiectivul de a reveni pe excedent bugetar până în 2020, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Revenirea pe excedent bugetar era cea mai râvnită ţintă a oficialului britanic, pentru îndeplinirea acesteia fiind adoptate măsuri dure de austeritate în ultimii ani.

Totuşi, George Osborne a adăugat că Marea Britanie trebuie să fie ‘realistă privind obţinerea unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului’.

Economia britanică arată ‘semne clare’ de şoc după votul pentru ieşirea ţării din UE, a avertizat Osborne.

‘Trebuie să furnizăm credibilitate fiscală, continuând măsurile dure pentru reducerea deficitului, în timp ce trebuie să fim realişti în privinţa obţinerii unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului. Exact acesta este scopul reglementărilor noastre fiscale’, a continuat acesta.

În 2010, când Osborne a preluat Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar depăşea 10% din PIB. De atunci, măsurile de austeritate au dus la reducerea deficitului până sub 4% din PIB în anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare la UE
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare ...
Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), dar Chişinăul mai are mult de muncă în ce priveşte reforma justiţiei, a declarat joi......
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Mai multe regiuni din Mexic, printre care capitala Ciudad de Mexico, cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, au suferit întreruperi ...
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că au fost au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de ...
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, ...