Pierre Moscovici: Putem ajunge la un acord referitor la Grecia

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că zona euro şi Grecia pot ajunge la un acord asupra continuării pe care trebuie să o aibă programul de finanţare al ţării, în cursul unei reuniuni de luni care se anunţă foarte dificilă, relatează AFP.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 15:01
Pierre Moscovici: Putem ajunge la un acord referitor la Grecia

Va avea loc ‘o discuţie despre care ştiu că va fi complicată şi pe care am abordat-o cu certitudinea că putem reuşi’, a declarat Moscovici la sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro.

‘Trebuie să reuşim şi putem reuşi. Când există capacitatea şi voinţa, putem reuşi’, a subliniat el, afirmând totuşi că nu se lucrează la un nou program de ajutor pentru Grecia.

Miza acestei reuniuni este de a determina cum se va finanţa Grecia pe termen scurt, în condiţiile în care programul său de ajutor ia sfârşit la 28 februarie.

Europenii vor o extindere a planului de ajutor în curs, pentru a păstra controlul reformelor, în timp ce guvernul grec vrea să pună capăt ‘memorandumului’ actual.

‘Există un program de ajutor pentru Grecia. În acest cadru trebuie să purtăm discuţii. Programul există’, a explicat Moscovici. ‘Nu am decât un scenariu: să ajungem la un bun acord pentru a deschide o nouă fază între Grecia şi UE. Orice alt scenariu este speculativ’, a adăugat el.

Luni dimineaţă, ministrul francez, Michel Sapin, s-a declarat şi el optimist. ‘Obiectivul este de a ajunge la un acord’, a declarat el. Evocând o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, el a apreciat că ‘ar fi mai întâi şi înainte de toate un eşec politic grav pentru Europa’.

În lipsa unui acord rapid, Grecia, care nu poate împrumuta decât cu picătura şi cu dobânzi prohibitive, riscă să rămână fără bani pe termen scurt, cu riscul ieşirii din zona euro.

În cel mai bun caz, reuniunea nu va duce decât la un acord de principiu, au estimat două surse europene. În caz de default, o nouă reuniune a zonei euro ar urma să fie organizată în curând, a mai afirmat una dintre ele.

Dacă există un acord, acesta va fi încheiat ‘fără prea multe detalii’, lăsând în suspensie obiectivele bugetare fixate ale ţării, a precizat ea.

Grecii vor să poată amenda condiţiile impuse până acum ţării, dar în schimbul ajutorului acordat partenerii săi ‘au nevoie de garanţii solide că Atena se angajează să ramburseze în totalitate creditele luate şi să ducă la bun sfârşit reformele programate’, a mai afirmat sursa europeană citată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...