UPDATE Toamna începe cu roşu pe burse. Cea mai abruptă scădere de la Brexit încoace

Acţiunile, obligaţiunile şi preţurile materiilor prime sunt în cădere liberă luni în întreaga lume. Este cea mai proastă zi pe pieţele financiare din 24 iunie, când lumea a aflat că Marea Britanie a votat să iasă din UE. Cutremurul este resimţit şi la Bucureşti, cu scăderi abrupte ale acţiunilor bancare.
Economica.net - lun, 12 sept. 2016, 09:23
UPDATE Toamna începe cu roşu pe burse. Cea mai abruptă scădere de la Brexit încoace

Corecţia este cauzată de aşteptările tot mai mari ale analiştilor şi investitorilor privind intenţia marilor bănci centrale de a renunţa la politica monetară extrem de relaxată din ultimii ani, cu dobânzi extrem de scăzute şi programe de relaxare cantitativă – cum a fost denumită extinderea puternică a masei monetare prin achiziţia de obligaţiuni din piaţa secundară cu bani proaspăt scoţi din „tiparniţă”.

În tot mai mare măsură, economiştii din sectorul privat şi de la diverse instituţii publice au remarcat că programele de relaxare cantitativă şi politicile de dobândă zero nu au avut efectul scontat asupra economiei – revigorarea creşterii şi a creditării către sectorul privat – dar au erodat cultura economisirii, accentuând dezechilibrele din sistemele de pensii şi creând probleme pentru cele mai conservatoare fonduri private de economii.

Preşedintele Rezervei Federale din Boston, Eric Rosengren, a declarat recent că economia americană riscă să se supraîncălzească, comentariu care indică o posibilă intenţie a băncii centrale a SUA să ridice dobânzile. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a sugerat săptămâna trecută că sunt şanse mici ca instituţia să adopte noi măsuri de stimulare a creşterii economice. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a afirmat că probabilitatea unei noi recesiuni în Marea Britanie a scăzut. În scurt timp, Banca Japoniei va prezenta un raport amplu privind rezultatele politicii monetare şi ar putea folosi această oportunitate pentru a pivota.

În acest context, analiştii şi investitorii au început să creadă cu tărie că marile bănci centrale se pregătesc să ridice dobânzile şi să elimine programele masive de stimulare cu care s-au obişnuit pieţele în ultimii ani.

S-a terminat perioada de calm şi linişte tipică pe timp de vară. Bursele din Europa şi Asia înregistrează cele mai puternice scăderi de la referendumul privind Brexitul. Obligaţiunile sunt de asemenea în picaj pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv. Preţul petrolului a revenit şi el în scădere şi se apropie de 45 de dolari pe baril.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni din Europa de Vest a scăzut luni cu 1,8%. Sectorul minier afişează cele mai abrupte scăderi, pe fondul retragerii generale a preţurilor materiilor prime. Pe pieţele asiatice, bursa de la Hong Kong a pierdut luni 4%, iar cea de la Seul 2,3%. Bursa japoneză a închis luni în scădere cu 1,73%.

Euro şi dolarul sunt în scădere, iar yenul japonez, care face parte din clasa activelor de siguranţă, se apreciază.

Te-ar mai putea interesa și
Primele mașini Ford Transit și Tourneo Courier pleacă de la uzina din Craiova către clienți – VIDEO
Primele mașini Ford Transit și Tourneo Courier pleacă de la uzina din Craiova către clienți – VIDEO
La doar o lună și câteva zile după ce au intrat în producție la Craiova, primele unități Ford Transit și Tourneo Courier vor fi expediate către clienții din Europa și Turcia....
Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană – Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi
Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană – Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat, joi, că a promovat în Comisia Europeană un proiect ...
Închiderea fabricii Clariant din România. Primarul din Podari spune că bugetul local nu va fi afectat deocamdată
Închiderea fabricii Clariant din România. Primarul din Podari spune că bugetul local nu va fi afectat deocamdată
Închiderea fabricii Clariant din comuna Podari, judeţul Dolj, care produce bioetanol celulozic, nu va afecta deocamdată ...
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – proiect
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – ...
O iniţiativă legislativă depusă la Parlament prevede extinderea, de la un an la doi ani, a perioadei pentru care se acordă, ...