Pieţele dau în clocot iar, din cauza datoriilor ţărilor europene. Cât de mult suferă ţările PIIGS şi România

Mari jucători la burse încearcă din nou să scape, în ciuda scăderii preţurilor, de titlurile de stat ale ţărilor care au provocat criza datoriilor suverane de acum doi ani (Portugalia, Italia, Grecia şi Spania). Acest comportament de piaţă alimentează temerile privind o eventuală prăbuşire a pieţelor şi survine tocmai într-o perioadă în care jucătorii manifestă din nou o mare aversiune la risc, din cauza neîncrederii în revenirea marilor economii ale lumii.
Adrian N. Ionescu - lun, 20 oct. 2014, 21:03
Pieţele dau în clocot iar, din cauza datoriilor ţărilor europene. Cât de mult suferă ţările PIIGS şi România

Preţurile obligaţiunilor cu scadenţa la 10 ani ale Portugaliei, Italiei, Greciei şi Spaniei (PIIGS) au scăzut pe piaţă atât de mult faţă de dobânzile promise, încât randamentele au crescut din nou la cote alarmant de mari faţă de cele ale tilurilor germane, considerate un reper de stabilitate şi încredere.

Randamentul titlurilor Greciei pe 10 ani a urcat până la 8,94% în octombrie, iar diferenţa dintre acesta şi randamentul titlurilor Germaniei a crescut cu 46%, potrivit unui raport al casei de brokeraj BT Securities. Această diferenţă (spread) exprimă amplificarea gradului de incertitudine al invetitorilor privind recuperarea banilor împrumutaţi guvernului grec prin achiziţia obligaţiunilor emise de acesta, spre deosebire de aşteptările privind recuperarea banilor de la guvernul german.

Scăderea preţurilor au propulsat iar la cote alarmante randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale grupului de ţări PIIGS. Creşterea randamentului indică o eventuală scumpire a creditului penrtu ţările respective, deci eventuale noi probleme.

Randamentul este raportul dintre dobândă şi preţul de piaţă şi de aceea, variază invers proporţional cu acesta din urmă.

Astfel, până acum în octombrie, spread-urile faţă de randamentul „bund”-urilor germane au crescut cu 35% în cazul obligaţiuniulor Portugaliei, cu 37% la cele italiene şi cu 30% pentru titlruile de stat spaniole, potrivit raportului semnat de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities. În raport lipsesc datele privind Irlanda, al doilea I din PIIGS.

SURSA: BT Securities

Acum doi ani, creşterea randamentelor titlurilor lor de stat a adus ţările respective în vecinătatea falimentului, expunând moneda unică europeană la pericolul desfiinţării de facto. Grecia a fost salvată de faliment doar după negocieri dure cu creditorii, urmate de reeşalonarea datoriilor şi de scutirea de plată a unora dintre acestea.

Fenomenul reaprinderii grijilor jucătorilor privind capacitatea ţărilor europene de a-şi plăti datoriile vine pe fundalul performanţelor slabe sau negative ale economiilor Zonei Euro. Economiile SUA şi Chinei nu au puterea de a le trage după ele pe cele europene, ceea ce face ca preţurile să fie foarte volatile pe pieţe.

Luni, de pildă,  bursele au deschis optimist ca urmare  a datelor pozitive despre economia SUA, dar a fost suficient ca IMB să anunţe performanţe sub aşteptări ca indicii europeni să corecteze din nou, la un moment dat.

Ce se întâmplă în România

Şi randamentele titlurilor de stat ale României „vor creşte până la sfârşitul anului, cu circa 80 de puncte de bază (sub un procent) peste nivelurile actuale la scadenţa de cinci ani, din cauza riscurilor politice şi fiscale asociate alegerilor prezidenţiale”, potrivit unui raport al Erste Group Research.

„Portretul macroeconomic al României arată bine deocamdată, dar tendinţa guvernamentală de cheltuieli sociale şi de personal i-ar putea deteriora poziţia fiscală”, maispun analiştii Erste.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...