Pieţele emergente, marii câştigători din energie verde în 2012

Caracterizate de o abundenţă a resurselor naturale şi o cerere în creştere pentru energie, pieţele emergente au fost marii câştigători din sectorul de energie verde în cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 09:18
Pieţele emergente, marii câştigători din energie verde în 2012

Cu toate acestea, după opt ani de creştere a nivelului investiţiilor noi în cadrul sectorului, se pare că anul acesta va exista o scădere, după un an record în 2011.

În timp ce primele date sugerează că nivelurile investiţiilor în energie verde sunt în scădere, acest lucru nu este neapărat un semn rău. Există încă capacităţi importante de energie verde în curs de instalare, însă costurile cu acestea sunt ceva mai mici decât anul trecut. În plus, investiţiile şi instalaţiile pentru energie verde continuă să fie propulsate de activitatea din pieţele emergente, aflate în plină expansiune.

Energia verde a înregistrat un rol tot mai important în mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe măsură ce corporaţiile evaluează riscurile în ceea ce priveşte securitatea energetică, preţurile energiei, mediul de reglementare, brand-ul şi presiunile din partea părţilor interesate, acestea încep să se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin creşterea investiţiilor şi instalarea capacităţilor de energie din surse regenerabile. Deşi ne-am confruntat cu o redresare lentă a crizei financiare globale, tranziţia către o economie mai eficientă din punct de vedere al resurselor şi cu emisii reduse de carbon este inevitabilă.

De-a lungul anului 2012, Ernst & Young a urmărit modificarea condiţiilor din sectorul energiei verde la nivel global, prin analiza trimestrială Renewable energy country attractiveness indices. Acest studiu evaluează 40 de ţări în funcţie de atractivitatea pieţelor lor de energie regenerabilă, infrastructura energetică, dar şi de adecvarea pentru tehnologiile individuale.

China a rămas în topul clasamentului All Renewables Index (ARI) în 2012, parţial datorită intensificării obiectivelor de energie solară destinate pentru a absorbi surplusul de pe piaţa de panouri solare. Germania şi-a continuat eforturile în energie regenerabilă în 2012, ocupând locul al doilea în clasamentul ARI în trimestrul 3 din 2012, în timp ce SUA a trecut pe locul al 3-lea pe fondul problemelor privind extinderea stimulentelor pentru energie regenerabilă, cauzate de disponibilitatea gazelor naturale la preţuri scăzute.

Pieţele emergente sunt motorul creşterii economice

Au existat mutări pozitive în clasament în cursul anului 2012, cu multe pieţe demarând programe performante, alimentând creşterea nouă din sector, şi se anticipează că aceste tendinţe vor continua în 2013.

Privind industria în ansamblul său, anul 2012 a fost unul extrem de dificil pentru producătorii care furnizeaza echipamente industriei. Surplusul de ofertă, scăderea costurilor în tehnologie, reducerea cererii pe unele pieţe europene şi protecţionismul comercial care a urmat, au condus la o perioadă de consolidare a companiilor şi la raţionalizarea sprijinului guvernamental, provocând paralizia lanţului de aprovizionare în anumite pieţe.

Perspectiva rămâne una la fel de provocatoare pentru anul 2013, corporaţiile şi companiile de utilităţi dorind să reducă excesul de oferta de pe piaţă, în timp ce guvernele vor urmări scăderea dependenţei industriilor de subvenţii.

România a confirmat performanţa de la începutul anului

România urca pentru prima dată în top 10 al celor mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energie eoliană la începutul lui 2012. Evoluţia ulterioară pe parcursul anului, deşi uşor fluctuantă, a confirmat faptul că ţara noastră oferă este una din cele mai atractive pieţe pentru investiţii în energie verde. Astfel, Romania şi-a menţinut cu succes poziţia, terminând anul în top 10 pe energie eoliană, şi pe locul 13 în ceea ce priveşte indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...