Pilon 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 87,37 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2022, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat la 30 iunie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
AGERPRES - lun, 15 aug. 2022, 12:31
Pilon 2 - Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează într-un raport al ASF, scrie Agerpres.

Citeşte şi

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 51,558 miliarde de lei, respectiv 59,01%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,545 miliarde de lei (24,66%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,529 miliarde de lei, respectiv 8,62% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.878.374 milioane de participanţi în iunie.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

Fondurile de pensii lucrează cu mai mulți indicatori specifici, unii dintre ei destul de greu de înețeles pentru majoritatea celor care sunt obligați să contribuie, aceasta fiind de altfel, una dintre marile probleme ale sistemului. Totuși, un indicator este foarte important pentru contributor, este relativ ușor de înțeles și este calculat și afișat zilnic. Este vorba despre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Acesta arată cât valorează o unitate de fond, iar prin înmulțirea numărul de unități pe care le deții (această informație îți este pusă la dispoziție de către administrator), vei afla câți bani ai în cont în fiecare moment. Amintim că, începând din 2008, toate persoanele cu vârsta până în 35 de ani, angajate pentru prima dată în România cu contract de muncă, intră automat în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II). La lansarea sistemului, VUAN a pornit de la valoarea de 10 lei.

În acest moment, 3,75% din salariile brute ale angajaților merg către conturile de  pensii administrate privat. Procentul va crește la 4,75% din 2023.  În momentul angajării ai opțiunea să îți alegi tu fondul de pensii la care vrei să cotizezi.  După 14 ani de existență a sistemului, deja există diferențe importante între randamentele fondurilor, deci să alegi singur este o idee bună care îți poate aduce o pensie mai mare. Dacă nu vei alege (adică vei fi ca 98% dintre români) vei fi alocat automat.

Uite AICI ce fonduri de pensii pot alege și care sunt randamentele obținute de fiecare dintre ele

Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ști câți bani mai ai în contul de pensii.

Pasul 1- Dacă nu ai optat tu pentru un anumit fond de pensii, atunci când ai intrat în sistem (când te-ai angajat prima dată) și dacă nu știi la fond ai fost alocat intră pe site-ul ASF, completează datele solicitate și administratorul te va contacta. Este obligat de lege. AICI linkul către formularul online prin care poți solicita să afli la ce fond de pensii cotizezi.  

Pasul 2- Adminsitratorul tău de pensii este obligat să îți trimită anual o scrisoare de informare în care să îți spună cât unități de fond ai acumulat și câți bani ai în cont. Dacă, totuși, nu ai intrat în posesia acestei informări, poți solicita administratorului (după ce aui aflat care este acela) toate aceste date. O poți face online sau telefonic.

Pasul 3- Ai aflat și câte unități de fond ai, acum poți să verifici zilnic care este suma din cont. Suma din cont se calculează înmulțind numărul de unități de fond cu valoarea VUAN din ziua respectivă.

AICI găsești VUAN pentru fiecare dintre fondurile private de pensii

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...