Pensiile a 8 milioane de români s-au întors în urmă cu doi ani. Fondurile scad pe linie, dar sunt încă peste nivelul din carantina COVID 19. Cum verifici simplu câți bani mai ai în contul tău de pensie?

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), indicatorul cel mai important din perspectiva cotizantului la fondurile private de pensii, a scăzut până la nivelul înregistrat în septembrie-octombrie 2020, dar este încă peste valoarea din februarie-martie 2020, când începea perioada de carantină COVID, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). În termeni simpli, asta înseamnă că cei 8 milioane de contributori la pilonul II de pensii au, astăzi, în medie, tot atâția bani în conturi cât aveau în urmă cu doi ani.
Ion Dobreanu - joi, 21 iul. 2022, 21:58
Pensiile a 8 milioane de  români s-au întors în urmă cu doi ani. Fondurile  scad pe linie, dar sunt încă peste nivelul din carantina COVID 19. Cum verifici simplu câți bani mai ai în contul tău de pensie?

Declanșarea războiului din Ucraina a afectat și randamentele obținute de administratorii privați care investesc contribuțiile virate de cei aproape 8 milioane de români încadrați în sistemul pensiilor private obligatorii, pilon II, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

ECONOMICA a scris în repetate rânduri că fondurile private de pensii au început să intre pe randamente negative de la începutul acestui an și că că sumele acumulate în conturi de contributori scad

În medie, după cum se poate vedea urmărind graficul dinamic cu nivelul VUAN, fondurile s-au întors undeva la nivelului lunilor septembrie-octombrie 2020, pierzând de la începutul acestui an tot ce reușiseră să acumuleze ca randament din 2020 și până la finalul lui 2021. Pe 18 iulie 2022, valoarea medie a VUAN pentru toate cele 7 fonduri era la proximativ 25,5, în timp ce pe maxim, înregistrat la jumătatea lui iulie 2021, VUAN atinsese peste 28 de puncte. Așadar, un calcul simplu arată că un contribuabil care are 1.000 de unități de fond a pierdut, pe medie, circa 3.000 de lei din contul de pensie, în ultimul an. De menționat că variațiile sunt diferite de la fond la fond, însă și că suma este marcată drept pierdere față de anul trecut doar de cei care ies la pensie în această perioadă, pentru ceilalți fiind doar o valoarea orientativă, în condițiile în care ranadamentele pozitive este posibil să revină în timp.

Totuși, nu ne aflăm încă l cel mai redus nivel al VUAN din ultimii ani, acesta fiind atins la jumătatea lunii martie 2020, în contextul carantinei impuse de pandemia de COVID 19.

Despre motivele pentru care administratorii fondurilor de pensii au înregistrat randamente negative Economica a scris pe larg, dar explicația simplă este că valoarea actuală de tranzacționare a titlurilor de stat (în care sunt investiți peste 60% din banii contributorilor) a scăzut din cauza incertitudinilor create de războiul din Ucraina.

Mai important pentru contribuabili este faptul că există un plafon minim până la care pot scădea sumele acumulate în conturile de pensii. Potrivit legii, dacă suma din conturi scade sub nivelul contribuțiilor, atunci administratorul este obligat să completeze până la acest nivel. Dacă administratorul arată că nu area capacitatea financiară pentru a face acest lucru, el va fi retras de la fond și se va căuta un nou administrator. În ultimă instanță, suma minimă, adică valoarea contribuțiilor totale, este garantată de stat, prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP).

Mai multe detalii despre garanțiile oferite, dar și despre cum și când poți retrage banii de pensie găsiți AICI

Ce este VUAN, cel mai important indicator din pensiile private și cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont?

Fondurile de pensii lucrează cu mai mulți indicatori specifici, unii dintre ei destul de greu de înețeles pentru majoritatea celor care sunt obligați să contribuie, aceasta fiind de altfel, una dintre marile probleme ale sistemului. Totuși, un indicator este foarte important pentru contributor, este relativ ușor de înțeles și este calculat și afișat zilnic. Este vorba despre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Acesta arată cât valorează o unitate de fond, iar prin înmulțirea numărul de unități pe care le deții (această informație îți este pusă la dispoziție de către administrator), vei afla câți bani ai în cont în fiecare moment. Amintim că, începând din 2008, toate persoanele cu vârsta până în 35 de ani, angajate pentru prima dată în România cu contract de muncă, intră automat în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II). La lansarea sistemului, VUAN a pornit de la valoarea de 10 lei.

În acest moment, 3,75% din salariile brute ale angajaților merg către conturile de  pensii administrate privat. Procentul va crește la 4,75% din 2023.  În momentul angajării ai opțiunea să îți alegi tu fondul de pensii la care vrei să cotizezi.  După 14 ani de existență a sistemului, deja există diferențe importante între randamentele fondurilor, deci să alegi singur este o idee bună care îți poate aduce o pensie mai mare. Dacă nu vei alege (adică vei fi ca 98% dintre români) vei fi alocat automat.

Uite AICI ce fonduri de pensii pot alege și care sunt randamentele obținute de fiecare dintre ele

Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a știi câți bani mai ai în contul de pensii.

Pasul 1- Dacă nu ai optat tu pentru un anumit fond de pensii, atunci când ai intrat în sistem (când te-ai angajat prima dată) și dacă nu știi la fond ai fost alocat intră pe site-ul ASF, completează datele solicitate și administratorul te va contacta. Este obligat de lege. AICI linkul către formularul online prin care poți solicita să afli la ce fond de pensii cotizezi.  

Pasul 2- Adminsitratorul tău de pensii este obligat să îți trimită anual o scrisoare de informare în care să îți spună cât unități de fond ai acumulat și câți bani ai în cont. Dacă, totuși, nu ai intrat în posesia acestei informări, poți solicita administratorului (după ce aui aflat care este acela) toate aceste date. O poți face online sau telefonic.

Pasul 3- Ai aflat și câte unități de fond ai, acum poți să verifici zilnic care este suma din cont. Suma din cont se calculează înmulțind numărul de unități de fond cu valoarea VUAN din ziua respectivă.

AICI găsești VUAN pentru fiecare dintre fondurile private de pensii

 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Aproximativ 22,9% dintre companiile din Uniunea Europeană au efectuat vânzări online în 2022, un nivel cu 0,1 puncte procentuale (pp) mai ridicat decât în 2021 (22,8%) şi cu 6,5 pp mai ridicat......
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu omologii din China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, dar ...
Stellantis vinde companiei de leasing Ayvens până la 500.000 de vehicule în Europa
Stellantis vinde companiei de leasing Ayvens până la 500.000 de vehicule în Europa
Grupul franco-italian Stellantis a anunţat luni că a ajuns la un acord în valoare de mai multe miliarde de euro cu compania ...
Tot mai mulţi cumpărători preferă locuinţele din Ilfov, în detrimentul Capitalei – analiză
Tot mai mulţi cumpărători preferă locuinţele din Ilfov, în detrimentul Capitalei – analiză
Tranzacţiile rezidenţiale din judeţul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în ...