Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi fermierii îşi vor primi banii, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.
AGERPRES - joi, 18 apr. 2024, 13:39
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

„Într-adevăr, cu siguranţă, nu toţi fermierii şi-au primit banii, dar până în momentul de faţă doar prin APIA, din 16 octombrie (2023 n.r.) şi până astăzi, peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor şi, zilnic, se fac autorizări la plată şi plăţi între 5 şi 10 milioane de euro. În scurt timp, eu zic că toţi fermierii îşi vor primi banii. (…) este un lucru foarte important să avem o colaborare foarte bună şi o conlucrare în ceea ce priveşte mediul privat şi fermieri, tocmai pentru a nu lua deciziile din birou, ci pentru a atinge nevoile fermierilor noştri”, a spus Pintea.

Referitor la digitalizare, oficialul MADR a precizat că 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri.

„Într-adevăr, ca orice lucru de început, a fost greoi. Pot să vă spun că, din 800.000 de fermieri, în 2022 au semnat electronic sub o sută de fermieri. În 2023 sunt peste 2.500 de fermieri care au semnat electronic cererile de plată”, a afirmat Adrian Pintea.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, mai mult de 760.000 de fermieri români depun cererile de plată în format electronic.

„Dacă undeva în anul 2010 cei de la APIA au început cu digitalizarea parcelelor, un an greoi şi destul de anevoios, iată că astăzi toţi cei peste 760.000 de fermieri depun cererile electronic. Ne dorim ca APIA şi AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, n.r.), dar şi celelalte instituţii ale Ministerului Agriculturii, să ia exemplu şi să digitalizăm acest sector. În ceea ce priveşte conlucrarea cu fermierii, cu tot ce a fost în ultima perioadă, lucrul bun este că Ministerul Agriculturii, cât şi decidenţii de la nivel european s-au întors cu faţa către fermieri şi au luat mai în serios problemele lor. S-au dat destul de multe derogări şi sperăm că, pe viitor, acest lucru va fi benefic şi va veni în sprijinul lor. La fel şi Planul Naţional Strategic 2023-2027 are multe oportunităţi şi finanţări destul de generoase, astfel încât să putem dezvolta acest sector care este atât de vital pentru noi toţi”, a subliniat Adrian Pintea.

Discuţiile şi schimbul de idei pe teme legate de inovaţie şi securitate cibernetică continuă, joi, în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Astfel, în marja summit-ului, la cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD) va fi analizată conexiunea dintre tehnologie şi relaţiile internaţionale.

ICI Bucureşti a organizat, în perioada 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia a avut loc cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), precum şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

Te-ar mai putea interesa și
Orban acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război şi consideră improbabil ca Rusia „să înghită Occidentul”
Orban acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război şi consideră improbabil ca Rusia „să înghită ...
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele......
Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective militare NATO
Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective militare NATO
Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce ...
Producătorii auto europeni au nevoie de timp, nu de taxe vamale, pentru a face faţă concurenţei din China
Producătorii auto europeni au nevoie de timp, nu de taxe vamale, pentru a face faţă concurenţei din China
Marile companii auto europene nu vor avea mult timp la dispoziţie pentru a-şi restructura operaţiunile şi liniile de ...
Nero Renewables: proiectul vechi eolian prin care urma să “transferăm” o cotă de energie regenerabilă Olandei a făcut unul din ultimii pași. Multe schimbări între timp
Nero Renewables: proiectul vechi eolian prin care urma să “transferăm” o cotă de energie regenerabilă Olandei a făcut ...
Proiectul de parc eolian mare din județul Buzău care, la origine, trebuia să permită un transfer de energie regeberabilă ...