1EUR = 4.7769 RON | Bucureşti 9 º

Finanţe şi bănci

Avocatul Piperea: o bancă pregăteşte conversia creditelor în franci la un curs de 2,5 lei. Volksbank: no comment

Volksbank ar pregăti o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni în perioada următoare, care presupune conversia creditelor în lei sau euro la un curs de 2,5 lei/franc, faţă de 3,68 lei/franc în prezent, la o dobândă efectivă de 5,8%, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat că tratează informaţia la nivel de „zvon", deşi spune că cifrele prezentate sunt foarte precise. Reprezentaţii Volksbank spun că nu comentează informaţia.

11 noi, 2014 | ECONOMICA.net

Operaţiunea de refinanţare/conversie a stocului de credite în franci elveţieni ar aduce o diminuare a soldului creditelor de 20-35% şi eliminarea riscului valutar, dacă debitorii acceptă această operaţiune.

Volkbank este una dintre băncile care au acordat preponderent credite în franci elveţieni în perioada de dinainte de criză, când cursul era de 1,9/2,2 lei pentru un franc. Conversia la un curs de 2,5 lei pentru un franc ar fi astfel destul de apropiată de nivelul de atunci.

Totodată, Volksbank este una dintre băncile cu cele mai multe procese cu clienţii. Cele mai multe au vizat eliminarea comisionului de risc, care constituia o treime din rata lunară, însă, recent, au fost iniţiate şi acţiuni prin care se cere instanţei să dicteze plata creditelor la cursul de la momentul acordării, unele dintre aceste acţiuni fiind coordonate de avocatul Gheorghe Piperea.

Piperea spune că tratează informaţia la nivel de zvon în acest moment, dar că cifrele avansate sunt destul de precise şi că arată că ar putea fi o ofertă reală în spate. „Eu cred că s-ar putea obţine un curs mai bun, de 2,2 lei/franc. Să vedem, îi voi sfătui clienţii după ce ne va fi prezentată oferta", a declarat Piperea pentru ECONOMICA.NET.

Acesta crede că o astfel de ofertă a Volksbank ar pune presiune pe celelalte bănci din sistem care au acordat credite în franci elveţieni.

„Dacă se dovedeşte că o astfel de ofertă nu aduce nicio bancă în faliment şi că se poate face fără probleme, atunci celelalte bănci vor avea dificultăţi în a spune clienţilor de ce nu procedează la fel. Poate că o sută de mii de oameni o să meargă să îşi refianţeze creditele la Volksbank", susţine avocatul.

În opinia sa, şi Banca Naţională a României ar avea nişte explicaţii de dat, având în vedere că în ultima vreme, de când discuţia despre creditele în franci elveţieni s-a reaprins, oficialii din Strada Doamnei au declarat că băncile ar da faliment dacă creditele s-ar converti la cursul istoric.

Oficialii Volksbank au declarat că nu comentează această informaţie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO