Avocatul Piperea: o bancă pregăteşte conversia creditelor în franci la un curs de 2,5 lei. Volksbank: no comment

Volksbank ar pregăti o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni în perioada următoare, care presupune conversia creditelor în lei sau euro la un curs de 2,5 lei/franc, faţă de 3,68 lei/franc în prezent, la o dobândă efectivă de 5,8%, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat că tratează informaţia la nivel de „zvon", deşi spune că cifrele prezentate sunt foarte precise. Reprezentaţii Volksbank spun că nu comentează informaţia.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 14:57
Avocatul Piperea: o bancă pregăteşte conversia creditelor în franci la un curs de 2,5 lei. Volksbank: no comment

Operaţiunea de refinanţare/conversie a stocului de credite în franci elveţieni ar aduce o diminuare a soldului creditelor de 20-35% şi eliminarea riscului valutar, dacă debitorii acceptă această operaţiune.

Volkbank este una dintre băncile care au acordat preponderent credite în franci elveţieni în perioada de dinainte de criză, când cursul era de 1,9/2,2 lei pentru un franc. Conversia la un curs de 2,5 lei pentru un franc ar fi astfel destul de apropiată de nivelul de atunci.

Totodată, Volksbank este una dintre băncile cu cele mai multe procese cu clienţii. Cele mai multe au vizat eliminarea comisionului de risc, care constituia o treime din rata lunară, însă, recent, au fost iniţiate şi acţiuni prin care se cere instanţei să dicteze plata creditelor la cursul de la momentul acordării, unele dintre aceste acţiuni fiind coordonate de avocatul Gheorghe Piperea.

Piperea spune că tratează informaţia la nivel de zvon în acest moment, dar că cifrele avansate sunt destul de precise şi că arată că ar putea fi o ofertă reală în spate. „Eu cred că s-ar putea obţine un curs mai bun, de 2,2 lei/franc. Să vedem, îi voi sfătui clienţii după ce ne va fi prezentată oferta”, a declarat Piperea pentru ECONOMICA.NET.

Acesta crede că o astfel de ofertă a Volksbank ar pune presiune pe celelalte bănci din sistem care au acordat credite în franci elveţieni.

„Dacă se dovedeşte că o astfel de ofertă nu aduce nicio bancă în faliment şi că se poate face fără probleme, atunci celelalte bănci vor avea dificultăţi în a spune clienţilor de ce nu procedează la fel. Poate că o sută de mii de oameni o să meargă să îşi refianţeze creditele la Volksbank”, susţine avocatul.

În opinia sa, şi Banca Naţională a României ar avea nişte explicaţii de dat, având în vedere că în ultima vreme, de când discuţia despre creditele în franci elveţieni s-a reaprins, oficialii din Strada Doamnei au declarat că băncile ar da faliment dacă creditele s-ar converti la cursul istoric.

Oficialii Volksbank au declarat că nu comentează această informaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...