Piraeus Bank a revenit pe pierdere în T4 în urma majorării provizioanelor pentru creditele neperformante

Piraeus Bank a revenit pe pierdere în trimestrul patru din 2016, din cauza majorării provizioanelor pentru creditele neperformante, fiind singura dintre cele patru mari bănci greceşti care nu a obţinut profit în ultimele trei luni ale anului trecut, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 09:03
Piraeus Bank a revenit pe pierdere în T4 în urma majorării provizioanelor pentru creditele neperformante

În perioada octombrie – decembrie 2016, cel mai mare grup bancar din Grecia a înregistrat pierderi nete de 18 milioane de euro, după ce, în trimestrul trei din 2016, a raportat un profit net de 31 de milioane de euro.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 310 milioane de euro în trimestrul patru din 2016, de la 242 de milioane de euro în precedentele trei luni. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 37,5% din portofoliul de credite al Piraeus Bank la finele anului trecut, de la 38,8% la sfârşitul lunii septembrie.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) este cel mai mare acţionar al Piraeus Bank, cu o participaţie de 26,2%, iar capitalizarea bursieră a băncii elene este estimată la 1,53 miliarde de euro.

Pe ansamblul anului trecut, pierderile Piraeus s-au situat la 4 milioane de euro, faţă de pierderi de 1,85 miliarde de euro în 2015.

‘În pofida evoluţiilor negative din primele luni ale acestui an, similare cu cele înregistrate la începutul lui 2016, grupul bancar Piraeus îşi exprimă optimismul prudent privind îndeplinirea obiectivelor pe 2017 – îmbunătăţirea calităţii activelor, majorarea lichidităţii şi revenirea pe profit’, a declarat Giorgos Poulopoulos, adjunctul directorului general al Piraeus.

Băncile greceşti se confruntă în continuare cu problema creditelor neperformante, după ce o recesiune prelungită a dus rata şomajului la un nivel record, ceea ce a îngreunat rambursarea datoriilor de către cei care au un credit. În paralel, băncile greceşti se confruntă cu probleme de finanţare, în condiţiile în care retragerea depozitelor a făcut necesară introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, astfel că băncile comerciale elene depind în continuare de finanţarea de urgenţă oferită de Banca Centrală a Greciei.

Piraeus Bank Group este un grup financiar european concentrat pe zona Europei de Sud-Est, fiind prezent în 9 ţări, şi are o experienţă solidă pe segmentele produselor de retail banking şi IMM, precum şi pe zona pieţelor de capital, a investiţiilor bancare şi leasing-ului. Piraeus Bank România are în prezent 101 unităţi şi 1.360 de angajaţi.

În Grecia, cota de piaţă a Piraeus a ajuns recent la 30%. Banca are 19.000 de angajaţi şi subsidiare în statele din Balcani.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75%. Analiştii anticipau o majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzii cheie de la 3,75% la 4,5%....
Uber continuă să se extindă în România, fiind prezent în 19 orașe din țară. Aplicația este acum disponibilă în Târgu Mureș
Uber continuă să se extindă în România, fiind prezent în 19 orașe din țară. Aplicația este acum disponibilă în ...
Începând de miercuri, aplicația Uber este disponibilă în Târgu Mureș. De asemenea, Uber este prezent și în Arad ...
Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci
Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci
Industria criptomonedelor trece printr-o perioadă tulbure. Dat fiind cursul instabil al acestora, escrocii cripto s-au orientat ...
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev vorbeşte despre recurgerea la arme nucleare: Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi asta creează, în mod potenţial, o ameninţare pentru existenţa umanităţii
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev vorbeşte despre recurgerea la arme nucleare: Numai ideea de a pedepsi o ţară care ...
Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, s-a referit miercuri la recurgerea la arme nucleare, excluzând ...