1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Piraeus Bank, ArcelorMittal şi Fiat, printre companiile care emit în Europa obligaţiuni speculative

Piraeus Bank, ArcelorMittal şi Fiat SpA sunt printre companiile care vând în Europa emisiuni de bonduri de tip junk (obligaţiuni speculative), deoarece costurile record scăzute de împrumut alimentează cel mai aglomerat început de an pentru acest tip de emisiuni, transmite Bloomberg.

18 mar, 2014 | Agerpres

Trimestrul acesta, cele trei se vor afla printre companiile care vor vinde bonduri de tip junk în valoare de 31 miliarde de euro (43 miliarde de dolari), conform datelor Bloomberg. Randamentul mediu cerut de investitori a scăzut în 2014 la 4,46%.

Emisiunea de obligaţiuni aparţinând Piraeus, prima venită din partea unei bănci elene în ultimii cinci ani, apare într-un moment în care Grecia vrea să revină pe pieţele de obligaţiuni după ce a fost salvată de UE, BCE şi FMI.

'Nu cred că Piraeus ar fi putut realiza o astfel de tranzacţie în urmă cu un an, dar acum situaţia din statele periferice s-a îmbunătăţit substanţial. Vom vedea o cerere solidă pentru bondurile cu randament ridicat', a declarat analistul Volker Marnet-Islinger, de la Deka Investment GmbH în Frankfurt.

Decizia cu privire la emiterea de obligaţiuni va fi luată la adunarea generală a acţionarilor din data de 28 martie. Având în vedere ratingul actual al Piraeus (Caa1/CCC/B miuns), aceasta ar urma să fie instituţia bancară cu cel mai slab rating, care vinde obligaţiuni.

Însă, dacă operaţiunea va avea succes, ar marca un punct de cotitură pentru instituţiile financiare greceşti, semnalând că acestea au redobândit acces la pieţele de finanţare după o absenţă de cinci ani.

Şi ArcelorMittal vrea să vândă obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, în valoare de 750 milioane de euro, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Este prima emisiune de bonduri din septembrie 2012 pentru ArcelorMittal, care are un rating de credite pe termen lung 'BB plus' (nerecomandat pentru investiţii).

Fiat emite bonduri pe şapte ani, declară, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO