Pîslaru: Anul acesta 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizaţia de creştere a copiilor

Anul acesta 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizaţia de creştere a copiilor, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 18:42
Pîslaru: Anul acesta 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizaţia de creştere a copiilor

‘Legea nu este neapărat cea mai perfectă, dar acum este contrafactual. Este o lege care a fost emisă de un Parlament legitim ales. În acest moment credem că avem nevoie să facem ceva pentru a creşte natalitatea şi a încuraja această dezvoltare, mai ales în primii ani ai copiilor, cu ajutorul părinţilor, care să fie aproape de ei. Repet, ştiu cum a fost când soţia mea a trebuit să renunţe la serviciu pentru a rămâne acasă…. Un proiect care poate ar fi putut fi şi mai bun decât atât în a ţinti poate mai bine lucrurile, dar în acest moment avem un proiect şi în loc să stăm să comentăm, cum ar fi fost bine să facem….Anul acesta sunt 3.000 de persoane care ar putea să beneficieze, 3.000 de părinţi.’ ‘a declarat, vineri, la Digi24, Ministrul Muncii.

Ministrul a afirmat că finanţarea şi problemele tehnice reprezintă principalele obstacole care ar putea împinge termenul de aplicare, dar că, aşa cum arată acum lucrurile, termenul legal, 1 iulie, va fi respectat.

Întrebat care ar putea fi cel mai mare salariu pentru care să fie plătită indemnizaţia, ministrul a precizat că plafonul a fost eliminat. Pîslaru a spus că poate fi orice salariu, dar că nu se aşteaptă ca un părinte care câştigă 5.000 sau 10.000 de euro să se ‘decupleze’ de la serviciu pentru a beneficia de indemnizaţie, cu excepţiile de rigoare, pentru că reintegrarea este o mare problemă într-un mediu din ce în ce mai competitiv.

Marţi, ministrul Muncii a anunţat că Legea indemnizaţiilor pentru mame va fi implementată în acest an, dar a subliniat că este devreme pentru a spune exact care vor fi sursele de finanţare.

‘Lucrul acesta este asumat de către Guvern, noi practic suntem deja în comunicare cu preşedintele şi am considerat, evident, că această reglementare este una pe care o urmărim pentru implementare. Este devreme acum să vă spunem exact de unde am identificat toate sursele. Aşa cum ştiţi foarte bine, este vorba de a intra în vigoare de la 1 iulie, că aşa este termenul prin lege. Este de văzut dacă rectificarea care de obicei are loc exact în acea perioadă va permite de la 1 iulie. Mai avem şi o problemă tehnică legată de sistemul informatic la care lucrăm deja. Astăzi am discutat cu colegii această problemă. Dar în acest moment ce vă pot asigura este că tratăm foarte serios această problemă şi că, aşa cum arată lucrurile acum, în acest an vom avea implementarea acestui act normativ’, a afirmat Dragoş Pîslaru.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame.

‘Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranţă, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, adică indemnizaţia pentru mame’, a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru.

În opinia sa, legea este bună, aşteptată şi bine-venită.

‘Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) şi pe dumneavoastră, domnul prim-ministru, să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranţă, este foarte importantă pentru România’, a adăugat Iohannis.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat în 12 aprilie 2016, într-o discuţie cu jurnaliştii, că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizaţiilor majorate pentru mame în funcţie de identificarea resurselor financiare, existând şi varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiţi bani.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul public,......
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...