Pîslaru: La români este exact pe dos. Ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, le-a reproşat reprezentanţilor autorităţilor locale faptul că nu au comunicat datele privind salariile angajaţilor atunci când a fost elaborată Ordonanţa privind salarizarea din sectorul bugetar, arătând că situaţia din România, în care se ştie situaţia salariaţilor din mediul privat, dar nu şi cea a celor din sectorul public, este inadmisibilă.
Economica.net - mar, 05 iul. 2016, 12:18
Pîslaru: La români este exact pe dos. Ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public

„Pentru că astăzi discutăm de transparenţă şi salarizare şi pentru că există un protest sindical de amploare la nivelul dumneavoastră, aş vrea să adopt o temă pe care o consider foarte importantă. (…) Noi, ştiţi foarte bine, că am avut în primele două luni de mandat o activitate frenetică pe partea legată de Ordonanţa 20, ordonanţa cu privire la salarizarea publică. Aici aş vrea să vă scot în evidenţă o situaţie care este de fapt o poză perfectă a modului în care noi operăm în această societate”, a spus Pîslaru la Forumul Administraţiei Publice Locale, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Ministrul Muncii a precizat că în momentul în care, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Interne, al prefecţilor, a trimis către unităţile administrativ teritoriale solicitarea de a comunica salariile pentru fiecare angajat în parte, pentru a se şti care este de fapt nivelul de salarizare în domeniu, a primit foarte puţine răspunsuri şi nu au putut fi folosite nici măcar toate cele care au fost transmise.

„Din 3.300 de solicitări pe care le-am făcut, am primit 1.000 de răspunsuri. Din 1.000 de răspunsuri, două treimi erau inutilizabile, fie că nu respectau formatul pe care l-am cerut, fie nu erau coerente şi lucrurile acestea, cuplate cu faptul că noi am cerut informaţii online, în Excel, şi am primit în Word, scanate, semnate şi ştampilate, ne-a dus într-o situaţie în care, practic, noi încă nu avem o imagine a modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă. Veţi spune că este treaba noastră că nu ştim, dar nu este treaba doar a noastră, autorităţi centrale, ci este şi treaba noastră, dar şi a voastră. Dacă vrem o politică publică de calitate, trebuie să contribuim cu toţii ca să avem date de calitate. O guvernare, fie ea locală sau centrală, nu se poate face dacă nu ai date corespunzătoare. Inclusiv distinşii membri ai sindicatelor, care protestează astăzi, nu au evidenţa salarizării în sectorul bugetar. Au câteva primării, aşa cum şi noi am avut vreo 600 de primării pe baza cărora am făcut extrapolările”, a mai spus Pîslaru.

Acesta a relatat că, la Geneva, s-a întâlnit cu omologul său din Chile şi acesta a fost mirat de faptul că România are datele privind salariile din mediul privat, pentru că ei le aveau pe cele din sectorul public, spunând că sunt interesaţi de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, nu ce fac cei din privat.

„La români este exact pe dos: noi ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public. Nu este admisibil acest lucru şi acesta va fi un punct central care va pregăti această lege unitară a salarizării”, a subliniat ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...