Pîslaru: Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern

Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în şedinţa Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educaţie propunerea Executivului, a declarat marţi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, Agerpres.
Economica.net - mar, 31 mai 2016, 18:07
Pîslaru: Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern

‘Aşteptăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziţia acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident aşteptăm confirmarea acestui lucru şi dacă îşi vor menţine poziţia exprimată până acum şi nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecţii şi care de la început nu şi-a propus să ajungă în discuţii de negociere de creştere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut’, a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creşteri cuprinse între 5 şi 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, iniţial, sindicatele din Educaţie erau de acord cu aplicarea unor corecţii din august 2016, dar ulterior aceştia nu au mai fost de acord cu această propunere şi au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.

‘Mâine, miercuri 1 iunie, vor fi lansate invitaţiile pentru Consiliul Naţional Tripartit. Sperăm ca marţi să avem participarea partenerilor sociali la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, iar miercuri, în şedinţa de Guvern de pe 7 iunie să putem aproba ordonanţa de urgenţă’, a precizat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a spus că îi înţelege pe profesori pentru că are multe rude în familie care sunt profesori şi chiar el a fost profesor mai mulţi ani, dar că în acest moment nu sunt fonduri pentru a oferi corecţii mai ample.

Potrivit acestuia, de corecţii salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.

Săptămâna trecută, sindicaliştii din Educaţie au solicitat Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceştia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse la Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală – aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Sindicaliştii din învăţâmânt s-a arătat nemulţumiţi de acest proiect considerând că, în afară de fondul de premiere de 2%, nu aduce nimic în plus pentru angajaţii din acest sector.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...