Plafonarea plăţilor în numerar: Proiectul de lege va fi aprobat până în vară – MFP

Proiectul de lege privind plafonarea plăţilor în numerar va fi aprobat în Parlament până la finalul sesiunii parlamentare din această vară, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.
Economica.net - mar, 20 ian. 2015, 10:56
Plafonarea plăţilor în numerar: Proiectul de lege va fi aprobat până în vară - MFP

‘Proiectul este în Camera Deputaţilor, a fost aprobat de Senat în toamna anului trecut şi ne aşteptăm să fie aprobat în plen până la finalul sesiunii din vara acestui an’, a precizat Manolescu.

Referitor la plata obligaţiilor bugetare în numerar, reprezentantul Finanţelor a precizat că actul normativ prevede o excepţie până în momentul în care se implementează proiectul privind plata impozitelor şi taxelor cu cardul bancar, astfel încât plafonarea să nu fie interpretată drept o barieră de către cei care au de plătit impozite şi taxe, scrie Agerpres.

Dan Manolescu a mai precizat că şi proiectul privind loteria fiscală a mai fost modificat, la nivel de proceduri, şi va fi repus în dezbatere publică.

Reprezentanţii companiei de consultanţă PwC România susţin că încurajarea plăţilor electronice reprezintă un instrument eficient în reducerea evaziunii fiscale, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de colectare al TVA, de 50%, iar la nivelul încasării impozitelor, România ajunge la un procent de 29%-30% din PIB, în timp ce Bulgaria, în urma unui program derulat cu Banca Mondială, a ajuns la un procent de 35% din PIB, iar media UE este de 37 – 38% din PIB.

Potrivit lui Daniel Anghel, partener consultanţă fiscală din PwC România, dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă reiese că state care au un sistem online de declarare şi plată a impozitelor bine pus la punct, precum Suedia, Olanda, Finlanda, au cele mai grade de colectare din Europa.

Pe de altă parte, Dan Manolescu a vorbit, în conferinţa de marţi, şi despre procesul de rescriere a celor două Coduri, Fiscal şi de procedură Fiscală, menţionând că documentele vor fi trimise în Parlament până în data de 15 martie 2015.

Senatul a adoptat, în decembrie 2014, un proiect privind extinderea limitării încasărilor şi plăţilor în numerar

Senatul a adoptat, la începutul lunii decembrie din 2014, un proiect de lege prin care a fost extinsă limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar între operatorii economici.

Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finanţe, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realităţii operaţiunilor economice, urmărirea fluxurilor băneşti, precum şi întărirea disciplinei financiare, prin extinderea limitării încasărilor şi plăţilor în numerar între operatorii economici.

Proiectul a avut amendamente, în cadrul Comisiei, precum cel potrivit căruia ‘operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) (persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti etc. n.r.) de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană’.

‘Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei’, arată un alt amendament adoptat.

În expunerea de motive se arată că măsura privind extinderea plafoanelor pentru plăţile în numerar a fost luată ca urmare a constatărilor organelor fiscale a faptului că în majoritatea schemelor evazioniste se fac plăţi în numerar, întrucât plăţile prin bancă prezintă o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane.

Proiectul de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...