Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

Plajele din zona sudică a litoralului românesc sunt pregătite să-şi primească turiştii în acest an, acestea fiind extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional de Mediu, în valoare de 170 de milioane de euro, a anunţat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP)
Economica.net - vin, 29 apr. 2016, 14:06
Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

‘Începând din acest an, turiştii români şi străini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, în zona sudică a litoralului românesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) şi Eforie Nord, cele care au fost incluse în proiect, apăreau, până nu demult, în studiile de specialitate, ca fiind în pericol de a se îngusta până la dispariţia totală! După finalizarea lucrărilor, aceste plaje nu doar că au fost salvate, prin intervenţii tehnice care le asigură stabilitatea pentru cel puţin 50 de ani, dar au fost şi extinse, spre mare, cu peste 100 de metri lăţime. Odată cu finalizarea acestui proiect de amploare, teritoriul ţării noastre a crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsă că, imediat ce sezonul estival începe, zona litoralului sudic al Mării Negre va fi extrem de vizitată de turişti, pentru că plajele de aici fac diferenţa’, a declarat secretarul de stat pentru Ape în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Olimpia Negru.

Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea – Litoral (ABADL) a finalizat pregătirile începute încă de la jumătatea lunii februarie şi a predat, în data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de operatori în data de 15 aprilie 2016.

Pentru ca plajele să fie pregătite pentru minivacanţa de Paşte şi 1 Mai, ABADL a efectuat lucrări manuale şi mecanizate de curăţare a acestora. Astfel, în urma acţiunii de ecologizare, angajaţii ABADL au adunat de pe plajele litoralului românesc aproape 2.000 de tone de deşeuri.

Totodată, în această perioadă au fost adunate şi deşeurile aduse de valuri la mal, au fost evacuate depozitele de scoică, au fost colectate corpurile străine: lemn, plastic, sticlă, hârtie etc. De asemenea, a fost strâns nisipul din preajma aleilor de promenadă, au fost scoase gardurile de nisip montate înainte de sezonul rece pentru atenuarea efectelor eroziunii eoliene şi au fost reabilitate plajele erodate, prin transferul de nisip din depozitele existente pe litoral, fiind totodată nivelate suprafeţele de nisip.

‘În cadrul lucrărilor de protecţie a litoralului românesc s-a reuşit şi reabilitarea şi extinderea digurilor de suprafaţă pe o lungime de 4000 de metri şi a celor submerse pe 1.400 de metri. Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfăşurat continuu, zi şi noapte, în perioada august – octombrie 2015, prin pomparea din adâncuri a aproximativ 3.500.000 metri cubi de nisip. Astfel, lărgirea plajelor s-a făcut până la o lăţime de 100 de metri, având cota superioară între 2,5 – 3 metri peste nivelul mării. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional de Mediu şi a costat 170,4 milioane de euro, din care aproximativ 15% a fost contribuţia statului român’, precizează Ministerul Mediului.

Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turişti odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislaţiei naţionale şi europene, aceste suprafeţe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de întabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului şi pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetăţeni.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...