Plajele Litoralului vor fi refăcute cu nisip adus. Când încep marile lucrări

Lărgirea plajelor de pe litoralul românesc prin înnisipare artificială, proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de 145 de milioane de euro, începe în această toamnă.
Andrada Ghira - mie, 23 iul. 2014, 21:02
Plajele Litoralului vor fi refăcute cu nisip adus. Când încep marile lucrări

Cinci loturi de plajă vor fi mai largi şi vor avea diguri noi. În toamna acestui an se va trece la înnisiparea artificială a plajelor Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord. Termenul de finalizare a proiectului este 2015.

Proiectul de protecţie şi reabilitare a litoralului românesc este implementat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea (ABADL). 

Contractele cu firmele care se vor ocupa de realizarea digurilor şi de lărgirea plajelor au fost semnate încă vara anului trecut. După studii batimetrice, topografice şi geotehnice, s-a trecut la organizarea lucrărilor de şantier pentru loturile Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud.

Iar în această toamnă va fi adus nisip din Marea Neagră pentru lărgirea plajelor cu 33 de hectare. Organizarea de şantier pentru lotul Eforie Nord va fi realizată la începutul lunii septembrie.

„În acest moment s-a predat proiectul tehnic pentru Tomis Nord, proiectul tehnic pentru Tomis Centru este realizat în proportie de 90%, cel pentru Tomis Sud în proportie de 80%, iar cel de la Eforie Nord este realizat în proporţie de 70%. Proiectul tehnic aferent lotului Mamaia Sud este în dezbatere pentru definitivarea soluţiei tehnice şi sperăm să fie finalizat în septembrie 2014″, a declarat pentru ECONOMICA.NET Stelică Hagi, director tehnic Dezvoltare-Investiţii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea.

CITEŞTE ŞI Sute de mii de tone de nisip vor fi aduse la ţărmul mării. Vom avea 33 de hectare de plajă în plus

La ce se lucrează

Înnisiparea propriu-zisă va începe după sezonul estival din acest an, la lotul Tomis-Nord. Apoi, gradual se va trece la înnisiparea artificială şi a celorlalte loturi, după ce vor fi finalizate digurile submerse şi emerse. Nisipul folosit pentru lărgirea plajelor va fi adus din Marea Neagră.

„În acest moment au început lucrările la digul submers, continuând cu digurile emerse aferente lotului Tomis Nord. După finalizarea lucrărilor se va trece la înnisiparea artificială după 15 septembrie 2014. Preconizăm că lucrările la lotul Mamaia Sud ca vor începe în octombrie 2014″, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Stelică Hagi.

Va fi finalizată lărgirea plajelor la timp? Oficialul ABADL spune că termenul de finalizare a contractului de finanţare este 30 noiembrie 2015, şi că estimările arată că antreprenorii se vor încadra în acest termen.

Cine se ocupă de lucrările de înnisipare

Contractele pentru cele cinci loturi au fost semnate în iunie 2013 cu Asocierea Porr Bau GMBH Viena – Franco Giuseppe S.R.L. – Dinamica S.R.L. pentru lotul- Mamaia Sud şi în iulie 2013 cu Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti pentru celelalte patru loturi (nr. – Tomis Nord, Tomis Centru, Tomia Sud si Eforie Nord). Asocierea SC Romair Consulting SRL – MGGP SA asigură asistenţa tehnică pentru managementul proeictului şi supravecgherea lucrărilor.

Valoarea totală a proiectului, care presupune şi construcţia unor diguri sau alte tipuri de construcţii, se cifrează la 145 de milioane de euro, banii fiind asiguraţi din fonduri externe nerambursabile postaderare POS -Mediu axa prioritară 5.

Plăţile pentru lucrările aferente loturilor Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud au fost aprobate. Urmează ca la sfârşitul acetei luni sau la începutul lunii august să fie efectuate plăţile către companiile care au câştigat licitaţiile, după aprobarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Urmează Mamaia Centru, Eforie, 2 Mai

Documentaţia pentru cea de-a doua fază a proiectului de reducere a eroziunii costiere va scoasă la licitaţie de către Ministerul Mediului în perioada următoare, mai spune reprezentantul ABADL. Astfel, se vor atrage noi fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de protecţie costieră şi pentru Mamaia-Centru-Nord, până la limita cu Năvodari, dar şi în sudul litoralului, de la Eforie Centru, până la 2 Mai.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...