Plângere în Franţa împotriva giganţilor americani ai Internetului în cazul Snowden

Două asociaţii franceze în domeniul apărării drepturilor omului au depus plângere joi, la Paris, în cazul de spionaj al comunicaţiilor electronice la nivel mondial de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), vizând giganţi ca Google, Yahoo sau Apple, relatează AFP.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 07:44
Plângere în Franţa împotriva giganţilor americani ai Internetului în cazul Snowden

Această plângere a fost depusă de către Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului (FIDH) şi Liga Drepturilor Omului (LDH), a anunţat avocatul Patrick Beaudouin.

În urma dezvăluirilor fostului său consultant Edward Snowden, NSA este acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM. Ea este acuzată totodată că a spionat „ţinte” instituţionale, ca Uniunea Europeană (UE) şi reprezentanţe diplomatice aliate Statelor Unite.

Unul dintre avocaţii FIDH şi LDH, Emmanuel Daoud, a pecizat pentru postul de radio France Info, că această plângere cu autor necunoscut vizează o clarificare a rolului jucat în scandalul PRISM de către giganţii Microsoft, Yahoo, Google, Paltak, Facebook, Youtube, Skype, AOL şi Apple.

Potrivit avocatului, „în perioade diferite”, aceste firme „sunt susceptibile că şi-au pus serverele la dispoziţia FBI şi NSA, pentru ca aceste agenţii de informaţii americane să pătrundă în ele şi să poată instala în mod permanent, în vederea colectării şi scurgerii, datele tuturor clienţilor navigatori pe Internet care utilizează serviciile acestor societăţi”.

Avocatul sugerează că acestea poate „nu au spus întreg adevărul” afirmând că nu sunt la curent cu programul PRISM. Filialele franceze ale acestor societăţi sunt, de asemenea, susceptibile să fie vizate de investigaţii, a adăugat Daoud.

Avocatul a precizat că acestea sunt susceptibile să li se reproşeze un „acces neautorizat la un sistem de tratarea datelor, colectarea datelor cu caracter personal, atingeri aduse în mod voluntar intimităţii vieţii private, aducerea unor atingeri secretului corespondenţei electronice”.

„Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea atingere adusă libertăţilor individuale, în mod atât de masiv şi din partea unui stat străin, având în vedere că acest lucru îi priveşte în mod potenţial pe toţi cetăţenii francezi, pe toţi navigatorii francezi pe Internet, imediat ce aceştia utilizează (servicii oferite de către) Google, Microsoft, Apple, Skype şi alte societăţi care sunt, de asemenea, vizate”, a subliniat Daoud.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...