Planul de acţiuni pentru 2020 al ANCOM, în consultare publică

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a pus în consultare publica planul sau de actiuni pentru anul 2020. 
Economica.net - mar, 17 dec. 2019, 13:02
Planul de acţiuni pentru 2020 al ANCOM, în consultare publică

„Anul 2020 va avea un impact semnificativ asupra pietei de comunicatii electronice din Romania, schimband substantial legislatia aplicabila, si ma refer aici la transpunerea in legislatia nationala a Codului Comunicatiilor si acordarea drepturilor de utilizare in benzile de frecventa destinate implementarii tehnologiei 5G. Alte proiecte pe care ni le propunem vizeaza continuarea implementarii Legii infrastructurii si implementarea masurilor aplicabile serviciului universal postal”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Administrarea si gestionarea spectrului de frecvente

In prima jumatate a anului 2020, ANCOM va organiza procedura de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga. 

Autoritatea are in plan si prelungirea valabilitatii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in banda de 2100 MHz, care urmeaza sa expire la finalul lunii martie 2020, precum si o consultare publica referitoare la oportunitatea acordarii unor drepturi de utilizare a frecventelor pentru furnizarea retelelor publice de tip MFCN in benzi milimetrice.

Monitorizarea si controlul spectrului radio

Pe langa masuratorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizarii eficiente a spectrului de frecvente, ANCOM va desfasura o campanie de evaluare a situatiilor de roaming involuntar in zonele de granita.

Totodata, va continua campania de masuratori in vederea actualizarii hartii de acoperire a retelelor de telefonie mobila.

Transpunerea Codului Comunicatiilor

Pentru a indeplini obligatiile asumate ca stat membru privind transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicatiilor Electronice, ANCOM si-a propus sa elaboreze un proiect de act normativ in acest sens pana la data de 31 martie 2020.

Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016

Procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii va continua si in 2020. Pentru acest an, Autoritatea are in plan stabilirea tarifelor orientative de acces la stalpii operatorilor de retea si aprobarea conditiilor de acces la infrastructura fizica dezvoltata de autoritatile publice locale.

De asemenea, ANCOM intentioneaza sa elaboreze o propunere tehnica privind normativele tehnice prevazute de Legea infrastructurii, dar si continuarea inventarierii retelelor broadband.

Reglementari privind serviciile de comunicatii electronice

Pentru a creste competitivitatea retelelor de comunicatii, in 2020 ANCOM va revizui piata de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura si piata serviciilor de acces in banda larga.

Totodata, ANCOM are in plan revizuirea regimului de autorizare generala privind furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si modificarea deciziei ANCOM nr. 333 / 2013 privind colectarea de date statistice in domeniul comunicatiilor electronice.

Reglementari privind serviciile postale

In ceea ce priveste serviciul universal in domeniul serviciilor postale, Autoritatea are in plan implementarea masurilor de reglementare necesare in vederea stabilirii unor plafoane tarifare si a unor formule de control al modificarii tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal. Totodata, va fi actualizat Contractul-cadru si Regulile aplicabile serviciilor postale care intra in sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile postale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va elabora in 2020 lista cu localitatile in conditii geografice exceptionale.

Pentru a transpune in legislatia secundara prevederile OG nr.27/2019, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generala privind furnizarea serviciilor postale si decizia privind colectarea de date statistice postale.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...