Planul de acţiuni pentru anul 2014 al ANCOM, în dezbatere publică până pe 30 noiembrie

Procesul de trecere la televiziunea digitală, ample campanii de control la furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi întocmirea unui raport privind incidentele cibernetice care au avut loc în cursul anului 2013 în România, sunt doar câteva dintre principalele puncte incluse în Planul de acţiuni pentru anul 2014 al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, supus dezbaterii publice până în 30 noiembrie 2013.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 12:14
Planul de acţiuni pentru anul 2014 al ANCOM, în dezbatere publică până pe 30 noiembrie

Potrivit datelor ANCOM, în Planul de acţiuni pentru anul viitor, disponibil pe site-ul instituţiei, este prevăzută demararea unui proiect de realizare a unui inventar naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură asociate acestora.

De asemenea, va continua campania de comunicare a prevederilor legii infrastructurii, iar pentru a promova concurenţa în domeniul comunicaţiilor electronice, ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de acces la buclă locală şi de linii închiriate – segmente terminale şi va identifica eventualii furnizori cu putere semnificativă şi măsurile de reglementare corespunzătoare.

Conform documentului, arbitrul telecom susţine procesul de trecere la televiziunea digitală terestră prin organizarea procedurii de selecţie privind acordarea a cinci multiplexe DTV. În plus, Autoritatea are în plan elaborarea documentaţiei aferente organizării procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în banda 3.400 – 3.800 MHz, va adopta Strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de 410 şi 450 MHz şi va elabora strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio rămas nealocat în urma licitaţiei din 2012 în benzile de 800 MHz şi 2.600 MHz.

În plus, este prevăzută desfăşurarea unei ample campanii de control la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, pentru a verifica includerea clauzelor minime în contractele încheiate cu utilizatorii finali.

În domeniul poştal, în anul 2014, ANCOM va determina costul net şi va stabili mecanismele de finanţare pentru serviciul universal poştal şi va aproba contractul-cadru şi regulile de furnizare a serviciilor poştale din sfera serviciului universal. Accesul la serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Autoritatea va elabora un ghid de implementare a măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi un ghid de raportare a incidentelor care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

Pe de altă parte, ANCOM va întocmi un raport privind incidentele care au avut loc în cursul anului 2013, precum şi un raport privind măsurile de securitate implementate de operatori.

Planul de acţiuni al arbitrului telecom propus pentru anul 2014 este disponibil pe propria pagină de Internet, iar persoanele interesate pot să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 30 noiembrie 2013, pe adresa sediului central al ANCOM.

Te-ar mai putea interesa și
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul VIDEO
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ...
Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui......
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii ...
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...