Planul de instalare de armament NATO în România este o pregătire pentru o confruntare prelungită – expert rus

Planurile privind instalarea de tehnică grea în România vorbesc despre întărirea Alianţei la frontierele geopolitice şi pregătirea pentru o confruntare prelungită cu Rusia, a declarat marţi seara preşedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Moscova, doctorul în ştiinţe militare Konstantin Sivkov, citat de RIA Novosti.
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 07:14
Planul de instalare de armament NATO în România este o pregătire pentru o confruntare prelungită - expert rus

‘Astăzi NATO se întăreşte la acele frontiere pe care le-a atins în limitele Pactului de la Varşovia. Ei (cei din Alianţa Nord-Atlantică – n.r.) se pregătesc pentru o confruntare pe termen lung, de aceea îşi întăresc frontierele militare în acele zone pe care le-au luat sub controlul lor în a doua jumătate a secolului XX, adică în anii ’80-’90’, a afirmat expertul rus.

Este vorba, potrivit acestuia, de desfăşurarea de vehicule blindate, sisteme de arme antiaeriene, avioane de luptă şi artilerie.

‘Riscul pentru noi este că direct la graniţele noastre, la o distanţă de numai două operaţiuni de front, apar trupe NATO. O astfel de operaţiune durează, potrivit diverselor estimări, între 10 şi 20 zile, adică vorbim de limitele unui termen de o lună. În cazul în care pot efectua aceste operaţiuni, ei pot ajunge la Moscova’, spune Sivkov.

Mai mult, potrivit informaţiilor sale, aviaţia (NATO) ce poate fi desfăşurată ‘dispune de timpul necesar să ajungă până la principalele noastre noduri (de comunicaţii), iar în mai puţin de o jumătate de oră – până la aerodromurile noastre, unde ar putea să fie instalate sisteme de rachete ATACMS cu o rază de până la 300 km’, scrie Agerpres.

‘Toate acestea creează o anumită ameninţare în domeniul apărării. Ar trebui înţeles clar şi trebuie să luăm măsuri extraordinare pentru contracararea tuturor acestor ameninţări ce se formează în prezent’, a subliniat el, în declaraţia pentru agenţia rusă de presă.

Expertul rus a mai adăugat că instalarea de arme grele în România relevă că ‘în esenţă Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE) a eşuat, ceea ce înseamnă că ei (NATO – n.r.) pot plasa orice, oriunde, dar şi că noi putem face acelaşi lucru’.

Declaraţiile expertului rus intervin în contextul în care generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a anunţat marţi la Bucureşti că o decizie privind prepoziţionarea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunţată ‘foarte curând’ şi s-a arătat sigur că, atunci când acest lucru se va întâmpla, România ‘va răspunde prompt (…) şi va fi de acord’.

Te-ar mai putea interesa și
HORIZON lansează noua gamă de televizoare Android TV 11
HORIZON lansează noua gamă de televizoare Android TV 11
HORIZON anunță lansarea în România a noilor modele de televizoare 4K UHD echipate cu ultima versiune Android R (v. 11), avand un procesor superior Quad Core, creat special pentru a livra o......
Compania elvețiană Axpo vrea să dezvolte două parcuri eoliene de 250 MW în România
Compania elvețiană Axpo vrea să dezvolte două parcuri eoliene de 250 MW în România
Producătorul elvețian de energie din surse regenerabile Axpo a anunțat marți că intenționează să dezvolte două parcuri ...
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare ...
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 638,8 milioane de lei către furnizorii de energie
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 638,8 milioane de lei către furnizorii de energie
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei ...