Planul Enel privind vânzarea unor active de cinci miliarde de euro este obstrucţionat în Slovacia

Grupul italian de utilităţi Enel SpA ar putea fi nevoit să-şi modifice planurile privind vânzarea unor active de cinci miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari), după ce Slovacia a speriat investitorii din cauza divergenţelor cu Enel legate de cea mai mare centrală electrică a ţării, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 18:26
Planul Enel privind vânzarea unor active de cinci miliarde de euro este obstrucţionat în Slovacia

Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.

Enel, una din cele mai îndatorate companii de utilităţi din Europa, a scos la vânzare participaţia sa de 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne, ca parte a planului de reducere a datoriei şi de finanţare a creşterii, dar premierul slovac Robert Fico a făcut o serie de declaraţii surprinzătoare, avertizând că ‘va obstrucţiona în mod activ’ vânzarea. De asemenea, oficialul slovac a cerut ca Enel să înapoieze peste 490 milioane de euro, bani pe care firma italiană i-ar fi câştigat ‘în mod nejustificat’ în timp ce opera o hidrocentrală locală.

Statul slovac, care deţine 34% din Slovenske Elektrarne, şi-a exprimat interesul în achiziţionarea participaţiei Enel sau a unei părţi pentru a deţine majoritatea acţiunilor. Oficial Guvernul nu poate împiedica vânzarea dar poziţia sa este importantă într-o eventuală tranzacţie.

Miercuri, Rober Fico se va întâlni cu şeful Enel, Francesco Starace, pentru noi negocieri, dar investitorii sunt prudenţi în legătură cu şansele unui compromis.

Unii analişti susţin că Enel şi-ar putea reevalua decizia de a vinde active în România, estimate la 1-1,5 miliarde de euro.

‘Ei au spus că România este un loc strategic pentru activele de distribuţie ale companiei, dar această apreciere ar putea fi modificată. De asemenea, Enel ar putea vinde unele active din domeniul energiei regenerabile la subsidiara sa Endesa’, a declarat un bancher care în trecut a acordat consultanţă companiei italiene. Enel deţine aproximativ 70% din grupul spaniol de utilităţi Endesa.

Premierul slovac este nemulţumit de faptul că Enel a scos la vânzare pachetul său de 66%, chiar dacă lucrează încă la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Mochovce.

‘Vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne va pune în pericol finalizarea centralei nucleare de la Mochovce, ceea ce este inacceptabil pentru guvernul slovac’, declara recent Fico. Proiectul noilor unităţi de la centrala de la Mochovce este afectat de majorări de costuri şi întârzieri. Bugetul alocat acestui proiect a crescut până la 4,6 miliarde de euro, de la 2,8 miliarde de euro iniţial.

Enel, care a achiziţionat participaţia deţinută la Slovenske în 2006, pentru 840 milioane de euro, a primit oferte de la companiile cehe de utilităţi CEZ şi EPH, de la grupul finlandez Fortum şi de la o societate mixtă alcătuită din subsidiara slovacă a MOL şi compania maghiară de stat MVM Group. Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante este 9 mai.

O sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul a afirmat că ‘Enel ar putea vinde Guvernului o participaţie de 17% şi ar putea păstra o participaţie minoritară până la finalizarea centralei de la Mochovce’.

Alţi analişti susţin că Enel analizează posibilitatea vânzării operaţiunilor upstream din Algeria, Egipt şi Italia. În plus, compania este interesată şi de vânzarea activelor sale de energie regenerabilă din Portugalia, active pentru care ar putea primi până la 500 milioane de euro.

Vânzarea activelor Enel face parte dintr-un program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriilor Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia, împreună cu alte active non-strategice, ar urma să contribuie cu peste 4,4 miliarde de euro la acest program.

Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...