Planul Juncker: O jumătate de miliard de euro pentru IMM-uri inovatoare din Europa Centrală şi de Est

Fondul European de Investiţii (FEI) şi UniCredit Bank au semnat un contract de extindere a garanţiei InnovFin pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finanţare pentru firmele mici, mijlocii şi cu capitalizare medie inovatoare din opt ţări: România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Economica.net - lun, 07 mai 2018, 10:59
Planul Juncker: O jumătate de miliard de euro pentru IMM-uri inovatoare din Europa Centrală şi de Est

Acest nou acord va permite UniCredit să ofere, atât prin băncile cât şi prin entităţile sale de leasing, o finanţare suplimentară de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din cele opt ţări din Europa Centrală şi de Est (CEE). Finanţarea suplimentară vine în completarea portofoliului agreat iniţial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile şi firmele cu capitalizare medie din statele menţionate vor avea acces la fonduri de jumătate de miliard de euro. Tranzacţia beneficiază de sprijinul Horizon 2020, programul-cadru pentru cercetare şi inovare al UE, precum şi al Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut ca ‘Planul Juncker’.

Băncile din Serbia, Bosnia şi Herţegovina vor fi sprijinite de garanţia FEI şi Orizont 2020, în timp ce contractele de garanţie cu băncile grupului UniCredit din România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia şi Ungaria se vor baza pe sprijinul FEIS.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, dezvoltare, investiţii şi competitivitate a declarat: ‘Acoperirea geografică a Fondului European pentru Investiţii Strategice este extrem de importanta şi ne bucurăm că, în urma acordului încheiat cu UniCredit, şase ţări din Europa Centrală şi de Est vor avea de câştigat. IMM-urile din aceste state membre – precum şi din două ţări vecine – pot aplica acum la UniCredit pentru împrumuturi din bugetul UE pentru a-şi începe sau a-şi dezvolta afacerile’.

La rândul său, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a afirmat: ‘Odată cu dezvoltarea acestui acord, peste 500 de IMM-uri inovatoare vor beneficia de noi opţiuni de finanţare oferite de 13 filiale UniCredit în opt ţări. UniCredit va valorifica experienţa acumulată în cadrul InnovFin, prin atenţia deosebită acordată IMM-urilor şi firmelor cu capitalizare medie de-a lungul timpului şi printr-o reţea extinsă de sucursale în CEE, pentru a stimula inovaţia şi spiritul antreprenorial în rândul companiilor cu potenţial de creştere’.

Planul de investiţii pentru Europa – Planul Juncker – este aşteptat să genereze investiţii de 240,9 miliarde de euro, suma reprezentând peste trei sferturi din obiectivul de 315 miliarde de euro al investiţiilor totale mobilizate, care au fost iniţial alocate.

În urma reuniunii Board-ului BEI, operaţiunile aprobate în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice au o finanţare totală de 47,4 miliarde de euro şi se află în toate statele membre ale UE.

Aproximativ 461.000 de IMM-uri ar urma să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii accesului la finanţare, ca rezultat al acordurilor sprijinite de Planul Juncker.

Comisia Europeană şi Banca Europenă de Investiţii estimează că până acum Fondului european pentru investiţii strategice a sprijinit 300.000 de locuri de muncă în UE. Până în 2020 cifra ar trebui să ajungă la 700.000.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Premierul Ciucă participă la ceremonia de deschidere a Interconectorului Grecia – Bulgaria
Update: Premierul Ciucă participă la ceremonia de deschidere a Interconectorului Grecia – Bulgaria
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, că deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, "create artificial de Rusia", au impact nu numai asupra Europei, ci şi asupra......
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, anunţă că a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de Administrația ...
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini ...
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...