1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

News

Planul lui Kovesi: mai mulţi procurori şi modificarea condiţiilor de încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei

Principala vulnerabilitate şi în acelaşi timp marea provocare pentru DNA este creşterea continuă a volumului de activitate, printre soluţiile identificate numărându-se suplimentarea numărului de posturi de procurori şi o prioritizare a dosarelor, se arată în proiectul de management al Laurei Codruţa Kovesi, pus miercuri în dezbatere publică de Consiliul Superior al Magistraturii. Kovesi consideră că o altă prioritate este găsirea de modalităţi care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea prioritară a cazurilor importante pentru societate. O soluţie ar putea fi modificarea condiţiilor de încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, pentru a putea fi încheiat şi pentru fapte pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de şapte ani.

09 mar, 2016 | Agerpres

'Volumul de activitate din 2015 este de patru ori mai mare decât acum 10 ani şi aproape dublu faţă de acum cinci ani. (...) Deşi procurorii au soluţionat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creştere a dosarelor noi a fost şi mai mare, astfel încât am ajuns ca la sfârşitul anului 2015 să avem încă de soluţionat 7.102 cauze. Ca atare, se înregistrează anual mai multe dosare decât se pot soluţiona într-un an cu resursele existente. Acest lucru afectează percepţia publică legată de înfăptuirea actului de justiţie, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul', se menţionează în proiectul de management.

În viziunea Laurei Codruţa Kovesi, o primă soluţie ar fi suplimentarea numărului de procurori, care să fie repartizaţi în funcţie de volumul de activitate din cadrul fiecărei structuri.

O altă măsură care s-ar impune este continuarea prioritizării soluţionării dosarelor, criteriile fiind valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor şi riscul ca persoana vizată să continue activitatea infracţională prin intermediul funcţiei deţinute.

Şefa DNA consideră că o altă prioritate este găsirea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea prioritară a cazurilor importante pentru societate.

'O soluţie ar putea fi modificarea condiţiilor de încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, pentru a putea fi încheiat şi pentru fapte pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de şapte ani (...). În acest fel s-ar reduce semnificativ şi numărul participărilor la şedinţele de judecată, dar şi durata de judecare a cazurilor de corupţie', se mai precizează în documentul pus în dezbatere publică.

CSM va finaliza pe 25 martie procedurile de avizare a propunerii ministrului Justiţiei de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, potrivit calendarului aprobat miercuri de Secţia pentru procurori.

Conform calendarului, în cursul zilei de miercuri a fost pus în dezbatere publică proiectul de management şi vor fi efectuate verificările asupra candidaturii.

Pe 24 martie este programată analizarea rezultatelor demersului anterior şi intervievarea candidatului, iar pe 25 martie transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către CSM, pe 29 februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO