Planul şefului SGG, Sorin Chelmu, de a sparge RAAPPS – INTERVIU

Secretarul General al Guvernului, Sorin Chelmu, persoana care ţine cheile administraţiei centrale vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre planurile de reorganizare a RAAPPS, despre costurile unei şedinţe de Guvern, despre investigaţiile privind modul de închiriere al clădirilor statului, dar şi despre cum acest Cabinet este ''între ciocan şi nicovală''. Scopul său este eliminarea birocraţiei prin reducerea volumului de hârtii plimbate între instituţii precum şi cel al reorganizării RAAPS, pentru a-l împărţi între activitatea de cheltuire a banului public: Protocolul şi cea profitabilă: Regia autonomă care se ocupă de administrarea clădirilor statului.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 12:54
Planul şefului SGG, Sorin Chelmu, de a sparge RAAPPS - INTERVIU

‘Rep.: Dle Chelmu, recent Executivul a emis o ordonanţă de urgenţă care vizează şi activitatea Secretariatului General al Guvernului. Concret, ce noutăţi aduce acest act?

Sorin Chelmu: A fost o ordonanţă şi sunt şi hotărârile de guvern prin care am reorganizat ”centrul” Guvernului, care este elementul de noutate al activităţii guvernamentale cu impact direct asupra calităţii actului de guvernare. După o perioadă de intensă analiză şi evaluare a disfuncţionalităţilor persistente la nivelul administraţiei centrale, am demarat o serie de măsuri de îndepărtare a piedicilor administrative directe. E vorba de eliminarea unor constrângeri legislative şi procedurale care îngreunau decizia şi procesul de coordonare interinstituţional şi diluau efectul şi impactul pozitiv imediat asupra beneficiarilor direcţi. În mod direct, efectiv şi rapid, impactul nu este spectaculos, pentru că, la prima vedere, aceste măsuri par a fi doar o bună gospodărie internă, un concept necesar şi obligatoriu la acest nivel, numai că în contextul în care am preluat responsabilităţile privind buna funcţionare a instituţiilor guvernamentale, de fapt pachetul legislativ privind reorganizarea şi simplificarea constituie în sine o revoluţie administrativă, zic eu, necesară.

Sigur că această schimbare începe, evident, de la centru şi cred că vom avea timpul şi puterea să o facem ireversibilă. S-a produs o separaţie clară pe paliere complementare, unul de politici publice şi strategii guvernamentale şi al doilea de expertiză tehnică, administrativă şi continuitate funcţională ce produce o îmbunătăţire a eficienţei administrative a administraţiei publice centrale. SGG organizează reuniunile de lucru pregătitoare pentru, precum şi şedinţele de Guvern, verifică respectarea procedurilor de lucru, inclusiv pe componenta de transparenţa decizională şi susţine logistic buna funcţionare a tuturor structurilor din cadrul Guvernului. A fost o separare între două elemente care sunt esenţiale. Una este legată de Cancelaria Primului Ministru, care trebuie să fie zona politică, chiar dacă momentan suntem apolitici, iar cealaltă, SGG, care trebuie să fie motorul administrativ, care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă şedinţe de guvern, modul de administrare sau chiar de o bună guvernare.

Rep.: Ce impact vor avea aceste schimbări?

Sorin Chelmu: Efectele vor fi vizibile în timp, cel mai probabil după încheierea acestui mandat, dar impactul pozitiv va fi pe termen lung, iar acest lucru contează cu adevărat. În funcţie de interesele de moment, fiecare interpretează acţiunile guvernului în stilul propriu, de regulă în tradiţionala paradigmă a polilor de putere. Cine câştigă, cine pierde, cine şi cum manevrează puterea publică? Numai că, de data aceasta paradigma acţiunii guvernamentale este cea a centrilor, a polilor de acţiune. Cine trebuie să intervină, cum, când şi în interesul cui?

Interviul, integral, pe mediafax.ro

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...