4.800 de case noi și încă un outlet, lângă Bucureşti – planurile belgienilor de la Liebrecht&wooD

Belgienii de la Liebrecht&wooD, care au investit 200 de milioane de euro pe piața imobiliară autohtonă, au terenuri de aproape 240 de hectare pentru viitoare investiții.
Andrada Ghira - mar, 10 feb. 2015, 22:08
4.800 de case noi și încă un outlet, lângă Bucureşti - planurile belgienilor de la Liebrecht&wooD

Primele proiecte post-criză în care compania va investi sunt Cernica Park din apropierea A2, dar și un proiect rezidențial de mari dimensiuni, la Frumușani. Lucrările de construcție la cel de-al doilea outlet vor începe anul viitor. Liebrecht&wooD va construi proiectul pe 34 de ha dintr-un teren de 60 de hectare, pe care l-a cumpărat, pe bucăți, încă din 2007.

Tot anul viitor vor fi demarate și lucrările la proiectul rezidențial de la Frumușani, acolo unde compania a comasat mai multe terenuri agricole într-o suprafață totală de 160 de hectare și unde se vor construi 4.800 de unități locative, majoritatea case.

„În principal, vom construi case. Poate va fi spațiu și pentru apartamente, dar cred că oamenii caută case cu grădini. Demarăm lucrările anul viitor, iar acum investim în infrastructură, utilități. Lucrările la outlet și la proiectul rezidențial se vor derula în paralel. Anul acesta ne ocupăm de hărtii și avize, iar finanțarea nu este o problemă. Putem să construim doar cu surse proprii sau cu împrumuturi de la bănci, acolo unde există posibilitatea, însă în România vom folosi împrumuturi de la banci, dar nu mai mult de 50%„, a declarat Patrick Van Den Bossche, managing director al companiei.

Și bani sunt. Compania a vândut anul trecut un proiect mixt, de birouri și spații comerciale, din capitala Poloniei, pentru suma de 226 milioane de euro, cea mai mare tranzacție din regiune în 2014. De asemenea, compania își finanțează proiectele și din surse proprii, atrase de la acționari: cinci familii de industriași. „Am vândut proiectul din Polonia, avem aceste fonduri și știm ce vom face cu ele. De obicei, împărțim investițiile în trei piețe: Polonia, România și Rusia, fiecare cu o treime din investițile noastre”, mai spune Van Den Bossche.

Proiectul de case va fi legat de Cernica Park printr-un drum, iar în primă fază se vor construi între 50 și 100 de unități, cu prețuri ce pornesc de la 70.000 – 75.000 de euro. Întrebat dacă au experiență pe rezidențial, Van Den Bossche spune că primele dezvoltări ale Liebrecht&wooD au fost cele de pe segmentul rezidențial, în Belgia, la începutul anilor ’90. Deși mai activează și pe piețele din Polonia și Rusia, România va fi prima piață externă unde atacă acest segment.

În plus, compania mai deține un teren de 19 hectare în partea de nord a Capitalei, unde planurile erau de a dezvolta un proiect logistic. Pentru moment, belgienii nu au planuri concrete în ceea ce privește terenul din nord, dar iau în calcul proiecte de biouri, comercial sau rezidențial.

Fashion Outlet Center din Militari se extinde

Cifra de afaceri a Fashion Outlet Center din Militari a înregistrat în ultimii doi ani o creștere de peste 10%, iar acesta este motivul pentru care belgienii sunt pregătiți pentru noi investiții. Și proiectul deschis în urmă cu șase ani va veni cu noi chiriași. Compania a investit 600.000 de euro în reamenajarea unui spațiu de tip big-box, ocupat anterior de Technomarket și Domo. Suprafața de 5.800 mp va fi ocupată în continuare de Domo, cu un magazin mai mic, dar și de alți retaileri – spațiul va fi inaugurat în 2 aprilie. Centrul se va extinde cu alți 4.000 de mp, spațiu care va fi inaugurat treptat. Primii 1.000 de mp vor fi împărțiți între opt magazine, care se vor deschide în luna septembrie a acestui an.

Dacă Polonia a intrat în vizorul belgienilor de la Liebrecht&wooD mai devreme decât România, acum țara noastră este mai atractivă și decât Rusia, acolo unde rubla s-a depreciat față de moneda europeană.

„Businessul în Rusia merge, însă rata de schimb, cu un euro care a ajuns să coste 70 de ruble, față de 44 de ruble, are un impact asupra chiriei, ceea ce înseamnă că încasez mai puțin din chirii. În ultimii ani vedem că România are mult potențial. A fost lovită puternic de criză, dar de trei ani vedem o creștere pozitivă, văd mai mulți oameni în avioane.  În Polonia dezvoltările am început proiectele mai devreme. Când am venit aici în ’95, am așteptat până în ’99 când am cumpărat teren. În Polonia, am început să cumpărăm teren în 1992″, mai spune Van Den Bossche.

Liebrecht & wooD a intrat pe piața românească în anul 2001, iar primul proiect dezvoltat a fost centrul comercial Militari din București. În 2007, compania a inaugurat un complexul de birouri Victoria Park din București, cu o suprafață închiriabilă de 20.500 mp. În 2008 a deschis primul outlet din România – Fashion House Outlet Centre București, ca parte integrantă a parcului de retail West Park ce are o suprafață de 73 400mp. Până în prezent, compania a investit circa 200 de milioane de euro în România.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...