Planurile de recrutare ale companiillor din România nu s-au schimbat după izbucnirea epidemiei de COVID-19 – sondaj BestJobs

Aproape o treime dintre companiile din România (30%) nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de COVID-19, păstrând acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului, arată datele unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 22 iun. 2020, 08:47

În acest context, cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări şi promovare online (47%), precum şi în producţie (33%).

Pe fondul crizei de coronavirus, în perioada stării de urgenţă, afacerile au înregistrat o scădere cu până la 25% pentru mai mult de un sfert (27%) dintre companiile participante la cercetarea platformei de recrutare online. În acelaşi timp, 20% din totalul firmelor susţin că şi-au înjumătăţit, practic, veniturile.

Cu toate acestea, 23,3% dintre companiile chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat în mod normal în perioada stării de urgenţă, fără a fi redusă, iar peste 40% dintre angajatori spun că şi-au păstrat intactă echipa, respectiv nu au făcut concedieri (46,7%) şi nici nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic în această perioadă (40%), iar 23,3% chiar au făcut noi angajări, Agerpres.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate (47%) dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context.

În ceea ce priveşte relocarea activităţii, 40% din totalul celor chestionaţi intenţionează să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, iar alte firme iau în calcul extinderea şi în alte sectoare ale economiei (13,3%), reducerea semnificativă a spaţiilor de birouri (10%) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3%).

În cazul a 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore.

Peste o treime dintre angajatori şi-au chemat toţi angajaţii la birou încă din luna mai, după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi ieşirea din starea de urgenţă.

Studiul BestJobs arată că 23,3% dintre firme şi-au reluat activitatea gradual, în primă fază cu mai puţin de un sfert dintre salariaţi înapoi în birouri, iar alte 20% dintre firme au continuat să lucreze în regim remote.

Când vine vorba despre măsurile luate pentru protejarea angajaţilor împotriva infectării cu noul coronavirus, 83,3% dintre participanţii la sondaj oferă dezinfectanţi angajaţilor, dar şi măşti (70%) şi mănuşi (43,3%), dezinfectează cu regularitate spaţiile de lucru (76,7%), au achiziţionat şi termometre pentru luarea temperaturii (26,7%) sau au rearanjat birourile pentru a mări distanţa dintre angajaţi (33,3%). Tot pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf (16,7%) sau au rearanjat turele pentru a nu se suprapune (13,3%).

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 – 15 iunie 2020, pe un eşantion de aproximativ 150 de companii mici şi medii din România.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...