1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

News

Planurile de recrutare ale companiillor din România nu s-au schimbat după izbucnirea epidemiei de COVID-19 - sondaj BestJobs

Aproape o treime dintre companiile din România (30%) nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de COVID-19, păstrând acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului, arată datele unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, scrie Agerpres.

22 iun, 2020 | Agerpres

În acest context, cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări şi promovare online (47%), precum şi în producţie (33%).

Pe fondul crizei de coronavirus, în perioada stării de urgenţă, afacerile au înregistrat o scădere cu până la 25% pentru mai mult de un sfert (27%) dintre companiile participante la cercetarea platformei de recrutare online. În acelaşi timp, 20% din totalul firmelor susţin că şi-au înjumătăţit, practic, veniturile.

Cu toate acestea, 23,3% dintre companiile chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat în mod normal în perioada stării de urgenţă, fără a fi redusă, iar peste 40% dintre angajatori spun că şi-au păstrat intactă echipa, respectiv nu au făcut concedieri (46,7%) şi nici nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic în această perioadă (40%), iar 23,3% chiar au făcut noi angajări, Agerpres.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate (47%) dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context.

În ceea ce priveşte relocarea activităţii, 40% din totalul celor chestionaţi intenţionează să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, iar alte firme iau în calcul extinderea şi în alte sectoare ale economiei (13,3%), reducerea semnificativă a spaţiilor de birouri (10%) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3%).

În cazul a 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore.

Peste o treime dintre angajatori şi-au chemat toţi angajaţii la birou încă din luna mai, după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi ieşirea din starea de urgenţă.

Studiul BestJobs arată că 23,3% dintre firme şi-au reluat activitatea gradual, în primă fază cu mai puţin de un sfert dintre salariaţi înapoi în birouri, iar alte 20% dintre firme au continuat să lucreze în regim remote.

Când vine vorba despre măsurile luate pentru protejarea angajaţilor împotriva infectării cu noul coronavirus, 83,3% dintre participanţii la sondaj oferă dezinfectanţi angajaţilor, dar şi măşti (70%) şi mănuşi (43,3%), dezinfectează cu regularitate spaţiile de lucru (76,7%), au achiziţionat şi termometre pentru luarea temperaturii (26,7%) sau au rearanjat birourile pentru a mări distanţa dintre angajaţi (33,3%). Tot pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf (16,7%) sau au rearanjat turele pentru a nu se suprapune (13,3%).

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 - 15 iunie 2020, pe un eşantion de aproximativ 150 de companii mici şi medii din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO