Plasamente medii de 100.000 euro la fondurile de investiţii cu capital protejat

Averea fondurilor mutuale de investiţii cu capital protejat, administrate de Raiffeisen Asset Management (RAM), a depăşit pragul de 100 milioane de lei. Au devenit cel mai bine vândute fonduri cu componentă de acţiuni din Romania, potrivit unui raport6 al administratorului RAM.
Adrian N. Ionescu - vin, 22 nov. 2013, 09:18
Plasamente medii de 100.000 euro la fondurile de investiţii cu capital protejat

Fondurile de investiţii cu capital protejat Raiffeisen Confort au atras în 2013 peste 60 milioane de lei, devenind „cel mai vândute fonduri cu componentă de acţiuni din România“, potrivit unui raport al Raiffeisen Asset Management (RAM), administratorul fondurilor.

„În contextul scăderii accentuate a dobânzilor, tot mai multi clienţi caută alternative de plasament la depozitele clasice. Fiind obişnuiti cu produse conservatoare, fondurile cu capital protejat au fost primele care le-au trezit interesul, deoarece pot sa le ofere un randament superior în conditii de risc redus“, se spune în raportul RAM.

Fondul de investitii Raiffeisen Confort este singurul fond deschis de investiţii (mutual, cu emisiune şi răscumpărare continue de titluri) cu capital protejat din Romania. Are în prezent active de 80 milioane de lei, adică de peste cinci ori mai mari decat la începutul anului.

În premieră pentru piaţa locală, la 1 octombrie 2013 RAM a lansat şi un fond deschis cu capital protejat denominat in euro, Raiffeisen Confort Euro, care a depăşit deja pargul de active de 5 milioane de euro.

Fondurile cu capital protejat sunt fonduri care au capacitatea de a-şi muta resursele dinspre acţiuni la bursă spre depozite bancare, atunci când tendinţa la bursă este negativă şi vice versa, când , ca acum, dobânzile nete sunt adeseori sub nivelul inflaţiei.

„În contextul în care randamentele oferite de instrumentele clasice de economisire au scăzut semnificativ, aşa cum era de aşteptat, primii care şi-au manifestat interesul au fost clientii cu averi ridicate, plasamentul mediu/client fiind de peste 100.000 de euro pentru mai mult de jumătate din activele atrase”, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).

Totodată, „ne bucură însă mult interesul manifestat şi de un numar în creştere de clienţi cu disponibilităţi mai reduse, deoarece aceste produse sunt foarte uşor accesibile şi pentru sume foarte mici, oferind exact aceleaşi avantaje pentru toţi“, a mai spus Mihail Ion.

Fondurile cu capital protejat administrate de RAM urmaresc valorificarea unei evoluţii favorabile a pieţelor de acţiuni, locală şi internaţională şi îşi propun să protejeze banii investiţi dacă aceste pieţe nu au o evoluţie pozitivă, prin transferulo către alte pieţe de instrumente financiare.

Strategia investiţională utilizată este cunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de CPPI (Constant Proportion Portfolio Insurance), strategie folosită pe scară largă la nivel internaţional, atât pentru administrarea fondurilor de investiţii, cât şi a fondurilor de pensii.

Una dintre caracteristicile foarte apreciate de investitori este încorporarea în valoarea protejată a fiecărei creţteri cu mai mult de 1% a valorii unităţii de fond, toţi investitorii beneficiind de aceleaşi avantaje indiferent de momentul în care decid să investească.

Raiffeisen Asset Management este al doilea mare administrator de fonduri din Romania, cu active in administrare echivalând cu 970 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...