Plata cu cardul, obligatorie doar în magazinele cu vânzări de peste 50.000 euro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat.
Economica.net - mie, 18 iul. 2018, 14:30
Plata cu cardul, obligatorie doar în magazinele cu vânzări de peste 50.000 euro

Pe 20 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege amintit cu 226 de voturi „pentru” şi 48 de voturi „împotrivă”.

Conform acestuia, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS şi/ sau a altor soluţii moderne de acceptare.

„Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului. Instituţiile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării”, se mai arată în proiect.

De asemenea, preşedintele a promulgat legea pentru completarea legii asistenţei sociale nr. 292/2011. Proiectul respectiv a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe data de 18 iunie.

El prevede completarea cu un nou alineat, alin.7 a art.104 din Legea nr.292/2011, în sensul instituirii în sarcina Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a obligaţiei de a adopta şi publica anual un raport referitor la stadiul serviciilor sociale din România, care va conţine, printre altele, următoarele: situaţia actualizată a accesului diferitelor categorii de beneficiari la servicii sociale, dinamica şi evoluţia sectorului, bugetele alocate, cheltuielile efective cu serviciile sociale la nivelul judeţelor şi la nivel naţional.

Raportul va conţine şi monitorizarea şi evaluarea eficienţei mecanismului de finanţare din domeniul serviciilor sociale, pe baza unor indicatori naţionali, monitorizarea la nivel naţional a procedurii unitare de evaluare a nevoilor locale de servicii sociale, analiza alocării bugetare în raport cu numărul estimat de beneficiari, precum şi reactualizarea standardelor de cost pentru toate tipurile de servicii sociale.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a promulgat şi legea pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

De asemenea, preşedintele a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Parteneriat Economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Bridgetown la 15 octombrie 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile după un lung conflict, evitând astfel......
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...