Plata furnizorilor, garantată cu ipotecă mobiliară asupra creanţelor CNADNR către constructori

Contractele pentru construcţia sau modernizarea de drumuri trebuie să includă datele de identificare ale subantreprenorilor, subcontractorilor sau furnizorilor de materiale, iar plăţile către aceştia vor fi garantate cu drept de ipotecă mobiliară asupra creanţelor CNADNR către antreprenorul general.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 17:05
Plata furnizorilor, garantată cu ipotecă mobiliară asupra creanţelor CNADNR către constructori

Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege aprobat marţi de Guvern, care va fi dezbătut de Parlament în procedură de urgenţă.

Executivul arată că actul normativ introduce o serie de dispoziţii prin care se creează un mecanism eficient de informare a beneficiarului lucrărilor de execuţie în ceea ce priveşte identitatea şi nivelul de implicare ale eventualilor subcontractori, furnizori şi prestatori ai antreprenorului general.

Totodată, este vizată introducerea unui mecanism de garantare a plăţilor datorate de antreprenorul general subcontractorilor, furnizorilor sau prestatorilor.

„Prin aceste dispoziţii antreprenorul general nu mai poate întârzia execuţia lucrărilor sau majora preţul contractului şi, în acelaşi timp se asigură un tratament corect al subcontractorilor / furnizorilor / prestatorilor”, precizează Guvernul.

Proiectul, iniţiat de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), modifică şi completează OUG nr. 84/2003 pentru înfiinţarea CNADNR.

„Contractul de antrepriză având ca obiect realizarea sau modernizarea de drumuri, încheiat între CNADNR şi antreprenorul general al lucrării, trebuie să includă datele de identificare ale tuturor subantreprenorilor, furnizorilor de materiale de construcție şi ale oricăror altor subcontractori care furnizează bunuri, prestează servicii sau execută lucrări necesare pentru executarea sau în legătură cu obiectul contractului de antrepriză, precum şi valoarea estimată a prestaţiilor fiecăruia dintre aceştia, indiferent dacă aceştia au cu antreprenorul general raporturi contractuale directe sau prin mijlocirea unui terţ”, se arată în document.

Pe de altă parte, la încheierea de contracte de antrepriză, CNADNR şi antreprenorul general vor constitui în favoarea subantreprenorilor, a furnizorilor de materiale de construcţie şi a oricăror altor subcontractori ai antreprenorului general un drept de ipotecă mobiliară asupra oricăror creanţe băneşti datorate de către CNADNR antreprenorului general în baza contractului de antrepriză.

„Antreprenorul general are obligaţia de a efectua plăţile către subantreprenori/furnizori/subcontractori în mod nediscriminatoriu, pe măsura încasării sumelor de bani cuvenite în baza contractului de antrepriză, proporţional cu gradul de furnizare/prestare/execuţie corespunzător fiecărui subantreprenor/furnizor/subcontractant care a contribuit la execuţia lucrărilor ce formează obiectul contractului de antrepriză încheiat cu CNADNR”, potrivit sursei citate.

Proiectul mai prevede şi constituirea unui fond de dezvoltare a drumurilor, anexă la bugetul CNADNR, pentru finanţarea anumitor proiecte de infrastructură rutieră. Veniturile fondului vor fi constituite din amenzile pentru neplata tarifului de utilizare şi de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, precum şi dintr-un procent de 5% din încasările aferente tarifului de utilizare a drumurilor publice aflate în administrarea CNADNR.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...