Plăţi de 1,33 mld. euro pentru beneficiile de asistenţă socială, în primele 9 luni din 2013

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin agenţiile judeţene de plăţi şi inspecţie socială, a efectuat, în primele nouă luni din 2013, plăţi pentru beneficiile de asistenţă socială de circa 5,91 miliarde de lei (circa 1,33 miliarde de euro), conform statisticilor publicate de minister.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 13:34
Plăţi de 1,33 mld. euro pentru beneficiile de asistenţă socială, în primele 9 luni din 2013

Cea mai mare parte a resurselor gestionate de Ministerul Muncii pentru beneficiile de asistenţă socială a fost direcţionată către alocaţia de stat pentru copii – 34,5%, reprezentând circa două miliarde de lei, alocaţie de care beneficiază circa 3,8 milioane de copii.

Beneficiile de asistenţă socială destinate persoanelor cu handicap, în sumă de aproape 1,6 miliarde de lei, au avut o pondere de 27% în totalul beneficiilor de asistenţă socială, numărul de beneficiari fiind de circa 600.000 de persoane.

O pondere mare în cheltuielile pentru beneficiile sociale (19,6%) au avut-o şi sumele cheltuite pentru acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, în valoare de aproape 1,16 miliarde de lei. Dacă se includ contribuţiile de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor beneficiare de această prestaţie, precum şi indemnizaţiile şi sprijinul pentru creşterea copilului acordate persoanelor cu handicap, se obţine un total pentru întreg programul de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului de aproape 1,25 miliarde lei, în acest caz ponderea în cheltuielile totale fiind de 21,1%. De acest program au beneficiat circa 151.000 de familii.

Pentru programul de garantare a unui venit minim s-au cheltuit circa 414 milioane de lei (7% din total). Programul cuprinde plata ajutoarelor sociale pentru asigurarea venitului minim garantat, a contribuţiilor pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor pentru familiile beneficiare de venit minim garantat şi contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat şi vizează circa 216.000 familii beneficiare, din care au făcut parte aproximativ 535.000 de persoane.

Sumele cheltuite pentru ajutoarele de încălzire a locuinţei, în valoare de aproape 281 milioane de lei, au reprezentat 4,7% din totalul sumelor cheltuite cu beneficiile sociale în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2013. De acestea au beneficiat circa un milion de familii sau persoane singure.

În ceea ce priveşte alocaţia de susţinere a familiei, pentru circa 266.000 de familii beneficiare s-au plătit 156 milioane de lei (2,6% din totalul cheltuielilor cu beneficiile de asistenţă socială din primele nouă luni din 2013).

În total, beneficiile de asistenţă socială bazate pe testarea veniturilor (ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei şi alocaţia de susţinere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populaţie cu riscul cel mai mare de sărăcie, au reprezentat aproximativ 850 milioane de lei, respectiv 14,4% din sumele cheltuite cu beneficiile sociale.

Comparativ cu primele 9 luni din 2012, anul trecut s-a cheltuit pentru beneficiile de asistenţă socială mai puţin cu 110 milioane de lei, sumă ce reprezintă aproximativ 1,9% din totalul sumelor cheltuite pentru beneficiile de asistenţă socială în primele nouă luni din anul 2013.

Cea mai mare creştere a sumelor cheltuite a avut-o programul de acordare a stimulentului de inserţie şi a stimulentului lunar, program ce vizează incluziunea socială activă, respectiv de 78 milioane lei (de aproximativ 1,27 ori), corespunzătoare unei creşteri de aproape 13.000 beneficiari (cu 77%).

În condiţiile creşterii cu circa 24.000 familii beneficiare de ajutoare sociale pentru asigurarea venitului minim garantat, sumele plătite pentru acest beneficiu au crescut cu aproape 79,6 milioane lei, în paralel cu cele cheltuite pentru contribuţiile pentru asigurările sociale de sănătate aferente persoanelor din familiile beneficiare, cu circa 6 milioane lei, datorită în principal creşterii nivelului venitului minim garantat începând cu luna iulie 2013.

Indemnizaţia pentru adulţii cu handicap grav şi accentuat, indemnizaţia pentru însoţitorii persoanelor cu handicap vizual grav, alocaţia pentru copii cu handicap HIV/SIDA, precum şi bugetul personal complementar pentru persoanele cu handicap au avut, de asemenea, o creştere cumulată a sumelor plătite, de circa 43 de milioane de lei.

Evoluţia s-a datorat în principal reducerii natalităţii, precum şi creşterii numărului de beneficiari de stimulent de inserţie.

Acest fenomen a determinat o reducere a ponderii sumelor plătite pentru această indemnizaţie în totalul sumelor plătite pentru beneficiile sociale de la 22,7% în primele noua luni ale anului 2012 la 19,6% în perioada similară din 2013.

Reducerea natalităţii a determinat, de asemenea, şi o scădere a numărului de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, de 47.000 copii şi a plăţilor pentru acest beneficiu, de 32 milioane lei.

Programele de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei au cunoscut în perioada analizată o reducere a sumelor cheltuite, de circa 57 milioane lei, în condiţiile unei reduceri de 216.000 beneficiari.

Pentru alocaţiile de susţinere a familiei a fost cheltuită în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2013 o sumă mai mică decât în aceeaşi perioadă din anul anterior cu 12 milioane lei, corespunzătoare unei reduceri de 47.000 familii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...