Plăţi nelegale şi venituri nerealizate la instituţii ale MS, inclusiv Cantacuzino

Plăţi nelegale, constând în sporuri, salarii de merit sau decontări de lucrări fictive, şi venituri nerealizate, inclusiv la Institutul Cantacuzino din Bucureşti - acestea sunt două dintre neregulile de la instituţii subordonate MS, potrivit raportului pe 2012 al Curţii de Conturi.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 20:30
Plăţi nelegale şi venituri nerealizate la instituţii ale MS, inclusiv Cantacuzino

Controlul Curţii de Conturi la Ministerul Sănătăţii (MS) a vizat şi mai multe instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestuia.

La capitolul „Nerealizarea unor venituri” este menţionat Institutul Cantacuzino, la care a fost constatată nerealizarea indicatorului ‘Rezultat financiar’ aprobat prin OMS nr. 1498/28.10.2011 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2011, urmare a nerealizării veniturilor şi depăşirii cheltuielilor în raport cu gradul de realizare a veniturilor.

„Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 5.337 mii lei”, se precizează în raport.

La Institutul de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeş” din Bucureşti, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit, printre altele, plata nelegală a unor drepturi de personal, în sumă estimată de 162.000 lei, prin acordarea unor sporuri neprevăzute în cadrul contractului colectiv de muncă la nivelul institutului şi nici în legislaţia specifică, în sensul acordării, pe lângă sporurile lunare în baza unor legi speciale pentru locuri periculoase, dăunătoare, şi a altor tipuri de sporuri pentru anumite categorii de personal.

Plăţi nelegale către personal au fost găsite, potrivit raportului, şi la mai multe direcţii de sănătate publică judeţene. Astfel, în raport este menţionată „acordarea nelegală de drepturi salariale personalului, reprezentând sume peste nivelul cuvenit, respectiv menţinerea, în mod eronat, a salariilor de merit în salariile de bază pentru unele persoane şi virarea în plus către bugetele publice a contribuţiilor calculate asupra salariilor de merit acordate nelegal, în sumă de 435 mii lei”, la DSP Dâmboviţa, Ialomiţa, Galaţi, Neamţ şi Sălaj.

Curtea de Conturi consemnează plăţi nelegale, în cuantum de 291.000 lei, făcute şi de Institutul de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta” şi Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti. Potrivit raportului, plăţile au rezultat din „situaţii de lucrări de reparaţii eronat decontate de către entitate prestatorului”.

La alte instituţii, au fost descoperite plăţi pentru lucrări neefectuate. „Efectuarea de plăţi nelegale, ca urmare a decontării unor situaţii de lucrări nereale, care cuprind cantităţi mai
mari decât cele efectiv executate sau lucrări neefectuate, în sumă de 114 mii lei (DSP Dâmboviţa şi Galaţi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Sanatoriul Climateric de Nevroze Pârâul Rece – Braşov)”, se precizează în raport.

O altă neregulă, depistată de Curtea de Conturi la Spitalul „Marie Curie”, este reprezentată de „neurmărirea şi neîncasarea creanţelor bugetare, în sumă de 645 mii lei, reprezentând concedii medicale suportate din bugetul entităţii şi nerecuperate de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

În privinţa situaţiei de la nivelul MS, în raport este menţionată, printre altele, „neidentificarea persoanelor din cadrul ministerului responsabile de generarea situaţiilor care au condus la plăţi litigioase, stabilite prin sentinţe/decizii civile, rămase definitive şi irevocabile, în scopul recuperării în termenul legal a sumei de 2.169 mii lei, plătită din creditele bugetare ale Ministerului Sănătăţii în perioada 2007-2009”.

Curtea de Conturi menţionează în raport şi neactualizarea inventarului bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii şi a unităţilor subordonate, în coordonarea sau sub autoritatea ministerului, în sumă de 621.802.000 lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase produse agroalimentare. Carnea de porc, zahărul, untul și fructele sunt printre cele mai deficitare
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase ...
România produce mai mult decât consumă doar cereale, varză și carne de oaie și capră. În rest, suntem tot mai dependenți ...
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Raportul APIA privind înmatriculările de motocicluri pentru anul 2021 arată că anul trecut au intrat în circulație ...
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...