Plăţile pe programul POSDRU au fost deblocate de Comisia Europeană

Rambursările pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), în valoare de 167 de milioane de euro, pentru care termenul de plată a fost întrerupt în luna februarie din cauza unor nereguli vizând procedurile de selecţie a proiectelor, descoperite în urma unui audit, au fost deblocate de Comisia Europeană.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 08:48
Plăţile pe programul POSDRU au fost deblocate de Comisia Europeană

Anunţul a fost făcut de Michel Servoz, director general al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, într-o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Ridicarea întreruperii plăţilor este o veste foarte bună. Vor intra imediat în ţară 167 de milioane de euro. Am trimis deja o sumă şi mai mare şi vor mai urma veşti bune, acum că procesul a fost deblocat. Încercăm să aducem cât mai multe fonduri, atât de necesare dezvoltării României”, a declarat Cristian Ghinea.

Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis săptămâna trecută o altă tranşă, de 372 de milioane euro.

„Estimăm că suma totală, de 539,4 milioane euro, se va întoarce la bugetul de stat până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 10% a gradului de absorbţie per total program POSDRU”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie a acestui an, termenul de plată pentru România pentru POSDRU 2007-2013, pentru solicitările de plăţi trimise la finalul anului trecut, care conţin cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012, motivul fiind deficienţele descoperite.

Plăţile au fost întrerupte din cauza unor probleme în funcţionarea sistemului de management şi control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selecţie a proiectelor şi verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministrul Muncii, respectiv Ministerului Educaţiei. Neregulile au fost constatate în cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie – 10 noiembrie 2015.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost unul dintre cele mai importante programe cu fonduri europene din perioada 2007-2013, cu sume disponibile pentru România în valoare de de 3,4 miliarde euro.

Plăţile pe POSDRU au fost întrerupte sau suspendate de către Comisia Europeană de mai multe ori, pe fondul spuspiciunilor de fraudă. În martie 2015, rambursările pe POSDRU au fost întrerupte temporar, iar proiectele au fost reverificate. În septembrie 2015, decizia de întrerupere a plăţilor a fost ridicată după un audit al Comisiei Europene.

La finalul anului trecut, rata efectivă de absorbţie a României pentru perioada bugetară 2007 şi 2013 a fost de 63,3% pentru fondurile structurale şi de coeziune, cel mai redus nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, rata de absorbţie a fost de 82,3%, a precizat Comisia Europeană, în ultimul raport de ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...