Un magistrat ia 41.000 de lei brut lunar, cea mai mare pensie civilă din România. Din cât a contribuit, ar merita doar 3.100 de lei

Un magistrat pensionat are cea mai mare pensie civilă din România. Acesta încasează 40.963 lei brut lunar. Aproape 38.000 lei din valoarea pensiei încasate de magistrat e suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din România, potrivit informaţiilor comunicate pentru Economica.net de către oficialii Casei Naţionele de Pensii. De fapt, magistratului pensionat i se cuvine în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale o pensie de nici 3.200 lei brut pe lună. 
Cristina Şomănescu - lun, 07 nov. 2016, 22:03
Un magistrat ia 41.000 de lei brut lunar, cea mai mare pensie civilă din România. Din cât a contribuit, ar merita doar 3.100 de lei

Un magistrat pensionat primeşte cea mai mare pensie civilă din România. Lunar, acesta încasează o pensie de serviciu în valoare de 40.963 lei brut. Românul încasează pensie din 1 iulie 2005, ne-au mai spus oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Persoanele fizice şi juridice din România cotizează obligatoriu cu suma de 37.817 lei lunar la pensia de aproape 41.000 lei brut lunar a magistratului.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, este de 3.146 lei, potrivit informaţiilor pe care Casa Naţională de Pensii le-a comunicat pentru ECONOMICA.NET.

Vă amintim că pensiile speciale ale magistraţilor sunt reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit legii, judecătorii şi procurorii cu cel puţin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Pensia de serviciu a magistraţilor este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă. În cazul pensionarului cu cea mai mare pensie de serviciu din România, cota plătită lunar din bugetul asigurărilor sociale de stat, stabilită în baza contribuţiei efective la sistemul asigurărilor sociale, este de 3.146 lei.

Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat. În cazul românului cu cea mai mare pensie civilă din ţară, suma plătită lunar din bugetul de stat pentru pensia lui este de 37.817 lei.

Precizăm că pensionarii primesc o singură sumă, plătită de Casele Terioriale de Pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Iată principalele articole din Legea nr. 303 din 2004 care reglementează acordarea pensiilor speciale magistraţilor:

Articolul 82:

(1) Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
(2) Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără ca ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani.
(3) Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani în funcţia de judecător sau procuror, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării.
4) De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la alin. (1)  fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.
 
(5) Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.

Art. 85  

(1) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat.

În total, 3.247 de procurori şi judecători pensionaţi încasează pensie de serviciu. Pentru pensia acestora am plătit, în medie, de la bugetul de stat, peste 11.662 lei în luna august.

Peste 63,78 de milioane de lei am plătit, în total, în luna august doar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8.000 de pensionari de lux ai României. Fiecare român şi fiecare firmă care plăteşte taxe cotizează obligatoriu cu 170 de milioane de euro într-un an la pensiile de serviciu ale pensionarilor privilegiaţi, potrivit unei analize ECONOMICA.NET

Magistraţii nu sunt singurii români privilegiaţi care încasează pensii speciale.

O serie de legi reglementează acordarea pensiilor de serviciu şi personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, personalului auxiliar din parchete şi instanţe.
Aceste pensii sunt speciale întrucât algoritmul de stabilire a acestora e foarte avantajos pentru beneficiari. Astfel că, de regulă, pensiile de serviciu reprezintă 80% din salariul de bază avut de beneficiar în ultimele 12 luni anterioare lunii pensionării.

Citeşte Nedreptatea pensiilor speciale: 16 milioane de oameni şi 800.000 de firme plătesc 170 mil. euro pentru 8.000 de privilegiaţi

Te-ar mai putea interesa și
Antifrauda, control uriaș la un mare comerciant de lângă București. Zeci de echipe au intrat în Dragonul Roșu
Antifrauda, control uriaș la un mare comerciant de lângă București. Zeci de echipe au intrat în Dragonul Roșu
ANAF anunță că 60 de echipe de inspectori antifraudă desfășoară un control de dimensiuni mari la complexul comercial Dragonul Roșu. ...
Piedone contestă în instanţă condamnarea primită în dosarul Colectiv
Piedone contestă în instanţă condamnarea primită în dosarul Colectiv
 Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la executare împotriva condamnării ...
Preşedintele Băncii Mondiale avertizează că războiul ar putea declanşa o recesiune globală
Preşedintele Băncii Mondiale avertizează că războiul ar putea declanşa o recesiune globală
 Preşedintele Băncii Mondiale, Davis Malpass, a sugerat miercuri că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul asupra ...
Două tipuri noi de contract de muncă ar putea fi introduse în Codul muncii: CIM cu mai mulţi angajatori din acelaşi grup de firme şi CIM „la cerere”
Două tipuri noi de contract de muncă ar putea fi introduse în Codul muncii: CIM cu mai mulţi angajatori din acelaşi ...
Mai mulţi parlamentari PNL au depus la Senat o propunere legislativă pentru completarea Codului muncii, în care argumentează ...