Plecarea francezilor de la Tereos se vede deja în estimările privind producția de sfeclă de zahăr a României. Fermierii au cultivat cea mai mică suprafață din ultimii 13 ani

În anul de marketing 2022/2023 România va produce sfeclă de zahăr pe o suprafață redusă cu 14% față de anul anterior, de numai 18.000 de hectare. Producția va fi astfel mai mică în ciuda randamentelor bune care se așteaptă. Trendul se datorează profitabilității reduse a fermierilor care ar avea mai mult de câștigat din ale culturi, precum porumbul, dar și a faptului că România a rămas cu o singură unitate de procesare a sfeclei de zahăr, după ce compania franceză Tereos a anunțat că închide fabrica de la Luduș.
Alina Stanciu - Dum, 01 mai 2022, 20:26
Plecarea francezilor de la Tereos se vede deja în estimările privind producția de sfeclă de zahăr a României. Fermierii au cultivat cea mai mică suprafață din ultimii 13 ani

Departamentul pentru Agricultură al SUA prognozează pentru anul de marketing 2022/2023 o producție de zahăr de numai 16 milioane de tone, urmare a unei suprafețe cultivate în scădere, mai ales în Belgia, Franța, Polonia, Spania și România, arată ultimele date.

Aceasta reprezintă o scădere cu 25 000 de tone sub producția preconizată pentru anul de comercializare 2021/22, dar rămâne cu 340 000 de tone peste producția anului de comercializare 2020/21, care a fost afectată de virusul galben al sfeclei de zahăr (BYV) în principal în Franța, Germania și Polonia. Calculată la randamentul mediu al zahărului, această scădere este rezultatul unei noi scăderi prognozate a suprafeței cultivate cu sfeclă din UE cu 30 000 de hectare.

Fermierii europeni au plantat doar 1,45 milioane de hectare de sfeclă, față de 1,49 milioane de hectare în 2020 și respectiv 1,48 milioane de hectare în 2021, din cauza rentabilității scăzute în raport cu alte culturi precum porumbul care a ajuns în această perioadă să se vândă la prețuri record.

Numai în România suprafața estimată a scăzut cu 3.000 de hecatre, de la 21.000 în anul comercial 2021/2022 la 18.000 anul acesta. Este cea mai mică suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr din 2009 încoace, conform datelor Ministerului Agriculturii care a raportat pentru 2019 o suprafață de 22,4 mii de hectare.

În ceea ce privește producția, USDA estimează pentru acest an comercial un randament mediu la hectar pentru România de 36,7 tone, față de 38 de tone anul trecut și 33,4 acum doi ani, ceea ce înseamnă că am putea atinge la o producție totală de 660,6 mii de tone. Anul trecut, producția a fost de 798.000 de tone, conform USDA, iar în 2019 de 945,2 de mii de tone potrivit MADR.

Producția totală de zahăr din sfeclă de zahăr din UE27 pentru anul de producție 2022/23, inclusiv pentru uz industrial, este prognozată la 17,8 milioane de tone, o scădere de 300 000 tone față de anul de producție 2021/22, dar totuși cu peste 355 000 tone peste anul de producție 2020/21. Se preconizează că utilizarea industrială, în special pentru bioetanol, va scădea din nou în anul comercial 2022/23 din cauza prețurilor ridicate ale zahărului, după o ușoară redresare în 2021/22, care a fost determinată de creșterea cererii pentru amestecul în benzină după criza COVID-19.

Mai avem o singură fabrică de procesare a sfeclei de zahăr

În afară de prețul mic al sfeclei, care îi descurajează pe fermieri, declinul din România se explică și prin faptul că, de la începutul anului, pe pplan local a rămas o singură unitate de procesare a sfeclei de zahăr, respectiv unitatea Agrana de la Roman. Aceasta după ce compania franceză Tereos a decis să închidă unitatea de la Luduș.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fabrica de la Luduș a francezilor de la Tereos avea o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie. În schimb, concurentul Agrana are la fabrica de la Roman o capacitate totală de procesare de 5.500 de tone de sfeclă pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 550.000 de tone de sfeclă pe campanie.

Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total. Ministerul Agriculturii susținea că francezii vor face în continuare zahăr la Luduș, dar numai din zahăr brut din trestie.

Din estimările MADR, aproximativ 500 de fermieri au fost afectați de decizia francezilor de a închide unitatea de la Luduș. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare.

La nivelul UE, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 200 000 ha sau 12 %. Nouă fabrici de prelucrare a sfeclei s-au închis – patru în Franța, două în Germania și Croația și una în Grecia.

„Lipsa de rentabilitate îi determină pe agricultori să reducă suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în favoarea unor culturi mai profitabile, ceea ce induce consolidarea cu procesatorii, iar atunci când o fabrică de prelucrare se închide, acest lucru forțează și mai mulți agricultori să renunțe la cultivarea sfeclei. Pentru anul de producție 2022/23, mai multe fabrici de prelucrare au raportat că sunt amenințate cu închiderea. O reducere a produselor de protecție a plantelor (PPP) disponibile, ca urmare a faptului că UE nu a reînnoit aprobările de produse, a înăbușit creșterea productivității și a indus o volatilitate sporită a randamentului, descurajându-i și mai mult pe fermieri”, arată analiștii USDA.

Potrivit acestora, chiar dacă există intenții punctuale ale fabricilor de a crește prețul acordat fermierilor,  este puțin probabil ca prețurile mai mari ale sfeclei pentru contractele MY 2022/23 să acopere costurile de producție și prețurile inputurilor semnificativ mai mari și, prin urmare, este puțin probabil ca acestea să ducă la o creștere a plantării de sfeclă.

La rândul lor, procesatorii de zahăr se confruntă, de asemenea, cu alte costuri de producție crescute, cum ar fi cele pentru energie, transport și ambalare.

Europa mănâncă mai puțin zahăr

Consumul de zahăr din UE27 ar trebui să rămână stabil după o ușoară revenire în urma epidemiei COVID-19, în timpul căreia scăderea consumului de zahăr în afara casei nu a fost compensată în totalitate de creșterea consumului de zahăr în timpul gătitului la domiciliu. Prin urmare, prognoza privind consumul pentru exercițiul financiar 2022/23 este majorată la 17 milioane de tone, dar consumul pe cap de locuitor rămâne sub nivelurile anterioare la COVID-19, deoarece industria alimentară din UE se lansează într-un program de reducere a conținutului de zahăr din produsele alimentare cu 10 % până în 2025. Afluxul a câteva milioane de refugiați din Ucraina ar putea duce la o creștere a consumului de zahăr în UE.

USDA a redus, de asemenea, previziunile privind importurile de zahăr din UE27 pentru 2022/23  la 1,7 milioane de tone, față de 2 milioane de tone în 2021/22, deoarece marjele de rafinare mai mari atrag importuri mai mari de zahăr brut pentru rafinare.

Importurile de zahăr în 2020/21 s-au încheiat la 1,8 milioane de tone, în ciuda prețurilor ridicate ale zahărului pe plan mondial și a faptului că UE concurează cu Regatul Unit pentru zahărul preferențial după Brexit.

După Brexit, importurile de zahăr din Regatul Unit sunt posibile numai pentru zahărul care respectă regulile de origine. Prin urmare, puțin zahăr britanic este încă exportat în UE, în principal în Irlanda. Prognoza privind exporturile de zahăr din UE 27 pentru 2022/23 este, de asemenea, stabilă în comparație cu 2021/22, la 1,2 milioane de tone, cu puțin sub 2020/21. Aceste niveluri mai scăzute ale exporturilor de zahăr din UE față de cele din trecut reflectă deficitul de producție continuu și aprovizionarea care merge exclusiv către cumpărătorii tradiționali din regiune, inclusiv către Regatul Unit.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...