Ploieşti: Protest faţă de explorarea gazelor de şist la Pungeşti şi faţă de proiectul Roşia Montană

Aproximativ 20 de persoane protestează, luni seară, în centrul Ploieştiului, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Pungeşti şi faţă de proiectul de la Roşia Montană, manifestanţii spunând că "în acest moment democraţia a murit".
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 17:37
Ploieşti: Protest faţă de explorarea gazelor de şist la Pungeşti şi faţă de proiectul Roşia Montană

Protestatarii de la Ploieşti s-au mobilizat pe o reţea de socializare, iar manifestaţia este autorizată de Primăria Ploieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la protest au afişat tricolorul românesc şi pancarte pe care scrie: „Viitorul trist, gazele de şist”, „Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă” şi „Salvaţi Roşia Montană” şi au scandat „Pentru gazele de şist v-aţi făcut guvern fascist” , „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti”.

Oamenii acuză că jandarmi din judeţul Prahova au intervenit luni dimineaţă la Pungeşti, încălcând proprietăţile localnicilor.

„Suntem aici în semn de solidaritate cu cei din Pungeşti pentru că azi dimineaţă (n.r. – luni dimineaţă), la orele 4.30, Jandarmeria, între care şi 200 de jandarmi detaşaţi de la Ploieşti la Pungeşti, a intrat pe proprietăţile oamenilor, a bătut oameni, a făcut fel şi fel de nenorociri acolo. (…) Am luat autorizaţie (pentru protest – n.r.) pe termen lung, mai avem până pe data de 14 decembrie, o vom prelungi cât va fi nevoie. Chit că va fi zăpada de doi metri aici ne veţi găsi”, a afirmat Alexandru Popescu, unul dintre protestatari.

Manifestanţii au autorizaţie pentru a participa la protest zilnic între orele 16:00 şi 20:00.

Participanţii la protest au afirmat că „în acest moment democraţia în România a murit” şi că ies în stradă pentru a împiedica autorităţile să ia decizii cu care populaţia nu este de acord.

Câteva zeci de localnici din Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni, în jurul orei 04.30, oamenii spunând că mai mulţi protestatari au fost ridicaţi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul fiind blocat în totalitate.

În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de şist.

O parte din protestatari au susţinut că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungeşti”.

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.

Jandarmii au mai intervenit şi în jurul orei 13.40, pentru a-i îndepărta pe protestatari de pe şosea ca să treacă un trailer cu un excavator spre zona deţinută de către Chevron.

Reprezentanţii Chevron au anunţat că luni dimineaţă, la ora 7.00, au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungeşti „acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă”.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...