1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

Legea concurenţei este încălcată, dacă CNAIR face lucrări în regie proprie la Centuri - Plosceanu, ARACO

Legea concurenţei este încălcată dacă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) face lucrări la centuri în regie proprie, iar autoritatea de concurenţă a fost sesizată, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, într-o conferinţă de presă.

24 mar, 2017 | Agerpres

'Suntem îngrijoraţi de apetitul unor entităţi - şi mă refer în principal la CNAIR, dar şi la Primăria Municipiului Bucureşti - de a începe să lucreze în regie proprie sau cu companii pe care le controlează. Cei de la CNAIR invocă performanţa pe care au avut-o anul trecut în repararea acelei porţiuni de autostradă din zona Sălişte-Cunţa, unde ei invocă faptul că au lucrat cu forţe proprii, ceea ce este fals, dar, plecând de la acest precedent, încearcă să fie executanţii mai multor lucrări de Centuri pentru multe oraşe din ţară. Din perspectiva noastră, aici intrăm într-un conflict clar pe probleme de concurenţă. Legea concurenţei, prin această abordare, este încălcată. Avem mai multe companii de construcţii care ne-au solicitat să atacăm în contencios administrativ acest subiect. Suntem în faza în care am sesizat Camera Deputaţilor, unde ordonanţa este acum în proces de adoptare, am sesizat premierul şi, nu în ultimul rând, Consiliul Concurenţei. Dacă va fi nevoie, vom acţiona în contencios pentru a bloca aceste iniţiative', a spus Plosceanu.

În ceea ce priveşte primăria Municipiului Bucureşti, el a spus că nu este nevoie de înfiinţarea unei firme de construcţii proprie pentru executarea unor proiecte de locuinţe sociale în Bucureşti.

'Există suficiente companii în Bucureşti şi în ţară care pot executa aceste lucrări în conformitate cu legislaţia în vigoare. Nu vedem de ce este necesar să fie înfiinţate de primărie companii de construcţii care să facă aceste lucrări. Aceste companii vor intenţiona să angajeze oameni din sectorul de construcţii, vor perturba marja salarială din sector. Reajungem în zona în care salariul mediu din sectorul public depăşeşte semnificativ, cu tendinţe de creştere accentuată, nivelul salariului mediu din zona privată', a explicat oficialul ARACO.

El este de părere că acordarea de lucrări în regie proprie nu ţine cont de legea achiziţiilor publice.

'În momentul în care CNAIR decide o execuţie de lucrare în regie proprie, ea nu mai promovează licitarea acelui proiect. Practic, accesul firmelor private este închis la aceste proiecte. Pentru lucrări din bani publici, prin Legea achiziţiilor publice, proiectele trebuie licitate şi, în baza prevederilor legale specifice, trebuie să participe operatorii privaţi din acel sector', a precizat Plosceanu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO