Plumb: Pentru Roşia Montană nu există în toată lumea altă tehnologie decât cea bazată pe cianură

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, în Comisia pentru administraţie din Senat, că în cazul unei exploatări la Roşia Montană nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică, ea spunând că nu există o altă tehnologie aferentă componentei de roci de acolo decât pe bază de cianură.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 13:51
Plumb: Pentru Roşia Montană nu există în toată lumea altă tehnologie decât cea bazată pe cianură

„Nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică datorită condiţiilor geologice din zona respectivă, care asigură (împiedică – n.r. ) în mod natural, prin argilă, care e un strat impermeabil, pătrunderea substanţelor în pânză. În zona respectivă nu s-a identificat această pânză freatică”, a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Ea a subliniat că acest lucru este arătat de studiile care sunt cuprinse în cele şase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau în rapoarte internaţionale şi europene făcute de către experţi, profesori, geologi, specialişti şi care stau la baza fundamentării impunerii de către Ministerului Mediului a standardelor şi condiţiilor obligatorii de protecţia mediului, precum şi desemnarea celei mai bune tehnologii în domeniu în momentul de faţă.

„Nu există o altă tehnologie în lume, la ora actuală, aferentă acestei componente de roci existente la Roşia Montană decât cea pe bază de cianură. Ce există în momentul de faţă la nivel internaţional este Codul internaţional de management al cianurii, care prevede standarde şi condiţii obligatorii de management al acestei tehnologii şi pe care noi le-am impus în actualul proiect de lege şi care se vor regăsi, prin acordul integrat de mediu, care se adoptă prin hotărâre de guvern şi pentru care va exista o dublă monitorizare, din partea tuturor specialiştilor la nivelul ministerul mediului”, a menţionat ministrul.

Plumb le-a spus senatorilor că, la ora actuală, tehnologia care se doreşte a fi aplicată de către operator la Roşia Montană este utilizată la o mină de şase ori mai mare ca zăcământ în Finlanda, care se găseşte la o distanţă de 15 kilometri de cea mai renumită staţiune de schi de la Cercul polar.

„Tot ceea ce înseamnă mine care au zăcământ ale cărei componente geologice sunt exploatabile în Uniunea Europeană la ora actuală, şi mă refer la Spania, Finlanda, Suedia, ţări cu care noi am colaborat în mod special atunci când am adus procedura care trebuia să fie adusă în România încă din 2008, prevăzută în directivele europene, abia anul acesta, prin conlucrare şi preluare efectiv a procedurii existente în Finlanda şi Suedia, am implementat-o în România şi este prima pe acest tip de investiţie prevăzută în proiectul de lege pe care l-am trimis către dumneavoastră”, a subliniat Rovana Plumb.

Ea a negat că ar putea fi riscuri în acest caz asemenătoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare.

„Prin standardele pe care noi le-am impus şi care respectă toate cerinţele obligatorii ale legislaţiei europene, mă refer în mod special la Directiva privind deşeurile din industria extractivă, la Directiva privind responsabilitatea de mediu, modelul şi modul de operare, tehnologia aferentă are cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparaţie”, a susţinut ministrul.

În intervenţia sa în faţa membrilor comisiei senatoriale, ministrul a negat că în declaraţiile sale anterioare făcute în presă ar fi susţinut că ministerul pe care îl conduce va da avizul privind proiectul Roşia Montană doar după votul care va fi dat în Parlament. Ea subliniat că s-a referit, de fapt, la Acordul integrat de mediu. „Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluării”, a menţionat aceasta.

La ora transmiterii acestei ştiri, membrii Comisiei pentru administraţie urmau să dea votul privind raportul la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, raport care va fi ulterior trimis, pentru dezbatere şi vot, plenului Senatului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...