Turnuri de locuinţe cu 27 de etaje la Obor? PMB pune în dezbatere publică PUZ-ul cerut de Aversa Manufacturing

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică PUZ-ul pentru un proiect imobiliar mixt inițiat de Aversa Manufacturing, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, care a preluat activele Aversa, aflată în faliment, în 2013. Acesta intenționează să dezvolte un proiect mixt, office, retail și rezidențial, care va include o suprafață comercială cu o amprentă la sol de 13.600 de mp și mai multe turnuri de 15, 18, 20, 22 şi 27 de etaje, care vor găzdui locuințe și birouri.
Economica.net - mar, 11 iun. 2019, 18:26
Turnuri de locuinţe cu 27 de etaje la Obor? PMB pune în dezbatere publică PUZ-ul cerut de Aversa Manufacturing

Terenul Aversa are circa 9,6 hectare și a găzduit fosta fabrică de pompe Aversa, băgată de stat în faliment și achiziționată pentru circa 17 milioane de euro de investitorul canadian în 2013. După vânzare, AAAS (fostul AVAS) s-a răzgândit și a început o sarabandă de procese între cele două părți, câștigate de Topolinski, dar fără a se putea ajunge la o înțelegere.

„Mă aflu acum în situaţia în care compania mea trebuie să plătească diferenţa de preţ, şi anume 15,7 milioane de euro, care în cele din urmă ar ajunge la bugetul de stat şi să preia dreptul de proprietate asupra terenului, însă AAAS continuă acţiunile corupte, disperate şi abuzive, în speranţa că mă va împiedica să preiau dreptul de proprietate asupra terenului, astfel încât să poată anula licitaţia şi să revândă terenul către un cumpărător dispus să plătească mită. Urmare a acţiunilor corupte ale AAAS este faptul că anul trecut am fost nevoit să opresc producţia din fabrică şi să disponibilizez 200 de angajaţi”, se arată într-o scrisoare trimisă de Topolinski Ministerului Economiei, dar şi Ambasadei SUA la Bucureşti în 2018. 

Evident, AAAS a reacționat la depunerea documentației și a anunțat că din punctul său de vedere „activitatea Aversa, în faliment, e limitată la acele activități care privesc lichidarea patrimoniului, iar dezvoltarea zonei în discuție ar genera valori imense ale traficului rutier și, în cazul adoptării PUZ ne rezervăm dreptul de sesiza organele judiciare competente în vederea anchetării modului de adoptare a respectivului PUZ”, se arată în documentația făcută publică de PMB.

Dacă va primi PUZ-ul, proiectul lui Topolinski  se va învecina cu mallul de 30.000 mp Veranda, deschis de familia Pogonaru în 2016, aflat în pline operațiuni de extindere cu 6.000 mp, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Michael Topolinski a cumpărat în 2013 activele Aversa Bucureşti, aflată în faliment, iar înainte de criza din 2008, prin Benevo Real Estate Investments, acesta s-a asociat cu un partener şi a cumpărat în perioada de boom imobiliar 900 de apartamente din mai multe ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi Braşov. Cum multe dintre aceste proiecte nu au mai fost finalizate, omul de afacerii a rămas cu doar 300 de locuinţe, pe care le-a scos la închiriat şi în care investiţia proprie se ridică la 25 de milioane de euro. 60% din valorea investiţiei a fost susţinută prin credite de la Alpha Bank.

Topolinski a mai cumpărase şi terenul fostei fabrici Vulcan, pe care l-a vândut către NEPI. Aici a fost deschis în septembrie 2014 Vulcan Value Centre. Omul de afaceri mai deţinea şi terenul fostei fabrici Textile Dacia, unde avea în plan construcţia unui mall, investiţie care, însă, a fost stopată.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...