PMB susţine că nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) susţine că nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza, atribuţiile privind avizarea desfiinţării imobilului revenind exculsiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului Cathedral Plaza.
Economica.net - lun, 10 iul. 2017, 09:29
PMB susţine că nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza

Primăria precizează, într-un comunicat de presă, că, în continuarea demersurilor legale pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, situată în Bucureşti, str. General Berthlot, nr. 11-15 şi str. Lutherana nr. 15 şi 15A, a formulat şi trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) o cerere privind eliberarea avizului de desfiinţare a imobilului.

„Avizul privind desfiinţarea unui imobil aflat într-o zonă de protecţie a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, aşa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv «Comisia Naţională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervenţiile asupra imobilelor situate în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi în zonele construite protejate, pentru care nu există documentaţii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7»”, se arată în răspunsul primit de primărie de la Ministerul Culturii

Potrivit MCIN, „consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens.”

Primăria precizează că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este Catedrala Sf. Iosif.

În comunicat se mai arată că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată. Astfel, majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ de intrare în legalitate.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizau în luna mai că executarea sentinţei Tribunalului Dâmboviţa prin care primarul general este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a primarului general.

„Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016)”, se menţiona în comunicat, precizându-se că doar pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale (MCIN).

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice arătau că nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare. „Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept”, mai preciza sursa citată.

Arhiepiscopia acuza Primăria Municipiului Bucureşti că încearcă, în mod intenţionat, să creeze „o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire”.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...