PNL a depus proiectele de majorare a alocaţiei pentru copii cu până la 80% şi ajustare în raport cu inflaţia

Parlamentari liberali au depus două iniţiative legislative privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2019, unul care prevede creşterea cuantumului cu până la 80%, iar altul indexarea acestuia cu rata medie anuală a inflaţiei.
Economica.net - vin, 14 sept. 2018, 15:15
PNL a depus proiectele de majorare a alocaţiei pentru copii cu până la 80% şi ajustare în raport cu inflaţia

Un proiect semnat de deputaţii PNL Robert Sighiartău şi Dumitru Mihalescul propune majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, astfel încât copiii cu vârste între 0 şi 2 ani să primească 300 de lei, faţă de 200 lei cât este în prezent, iar cei cu vârste între 2 şi 18 ani – să beneficieze de 150 lei faţă de 84 lei.

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit ISR, după cum urmează: a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani începând cu 1 ianuarie 2028”, prevede proiectul depus la Senat.

Iniţiatorii susţin că sumele primite în prezent de copii, „mai exact 2,8 lei pe zi de copil”, nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesarul pe care un copil ar trebui să-l aibă.

„O astfel de sumă nu este în concordanţă cu priorităţile naţionale, care privesc integrarea, dreptatea şi echitatea psiho-socială, prevenirea abandonului şcolar, dar şi o creştere a natalităţii în România. E regretabil că ţara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocaţiile destinate copiilor”, menţionează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Aceştia apreciază că România trece printr-o „dramă demografică” şi unul din obiectivele naţionale ar trebui să fie sporirea natalităţii.

Cel de-al doilea proiect este semnat de 37 de parlamentari PNL şi propune majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii anual cu 100 la sută din rata mediei anuale a inflaţiei.

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu 1 ianuarie 2019”, prevede textul proiectul.

Iniţiatorii motivează necesitatea proiectului prin faptul că „ajutorul bănesc real pe care îl primesc copiii şi tinerii din România s-a diminuat în ultimii 2 ani din cauza inflaţiei, care a atins cifra de 5,2% în anul 2018”.

„Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În acelaşi timp, România înregistrează anual o creştere economică de care, în mod firesc trebuie să beneficieze toate categoriile sociale inclusiv copiii şi tinerii.(…) O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie pentru a menţine suma la aceeaşi valoare de piaţă, cu alte cuvinte să nu scadă”, mai precizează iniţiatorii.

Proiectele vor intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...