1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

News

PNL propune în noul program de guvernare parteneriate publice private pentru serviciile IT&C din sectorul public

Guvernul propus de președintele Klaus Iohannis, care are aceeași componență ca guvernul Orban demis prin moțiune de cenzură săptămâna trecută, a prevăzut în noul program de guvernare depus la Parlament, parteneriate publice private pentru serviciile de IT&C din sectorul public.

11 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

"Guvernul va promova deschiderea operării serviciilor IT&C din sectorul public către sectorul privat. În acest sens, unul din principalele elemente ale politicilor publice pe care PNL le are în vedere sunt: organizarea de parteneriate publice private pentru serviciile de IT&C din sectorul public și transferul de tehnologie si knowhow către și dinspre firmele competente și competitive, obținându-se astfel economii substanțiale", se arată în document.

Pentru eficientizarea actului public în sectorul IT&C, precum și pentru dezvoltarea societății informaționale, Guvernul are următoarele obiective:

  • Creșterea interoperabilității între sistemele informatice utilizate la nivelul administrației publice, standardizarea, reducerea costurilor și accelerarea transformării digitale a administrației publice;
  • Fructificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, al companiilor private și al instituțiilor publice;
  • Adoptarea tehnologiilor avansate din spectrul automatizării, robotizării, inteligenței artificiale, big data, internetului lucrurilor, în procesul de transformare digitală a României.
  • Dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat;
  • Dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare din domeniu;
  • Dezvoltarea comunităților inteligente (SmartCity) în România;

Alte obiective ale Guvernului Orban 2 vizează asigurarea condițiilor optime pentru lansarea licitației pentru spectrele 5G, cu respectarea condițiilor din memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat anul trecut la Washington D.C., precum şi asigurarea dezvoltării în condiții de securitate a rețelelor 5G.

"În contextul recentelor evoluții de la nivelul Comisiei Europene, privind punerea în aplicare până la data de 30 aprilie 2020 a măsurilor recomandate în setul de instrumente 5G, preocuparea României va fi de a fructifica această oportunitate legată de implementarea tehnologiei 5G care va contribui la dezvoltarea economică, industrială și va crește competitivitatea pe plan european", mai scrie în program.

Cu toate acestea, guvernul propus nu a stabilit şi o dată la care vrea să lanseze licitaţia pentru 5G.

De asemenea, un alt obiectiv îl reprezinză optimizarea cadrului legislativ pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice în sensul identificării celor mai bune soluții care să susțină acest domeniu esențial pentru creșterea calității serviciilor.

Alte prevederi ale programului de guvernare în sectorul IT:

a) Întărirea rolului Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) ca actor principal în conceperea, promovarea și implementarea strategiei naționale și a politicilor guvernamentale în domeniul IT&C.
b) Definirea standardelor pentru implementarea Cadrului National de Interoperabilitate pentru eGuvernare care reprezintă primul pas în obținerea interoperabilității între platformele electronice ale instituțiilor publice si private;
c) Transparentizarea administrației publice locale și centrale prin încurajarea folosirii portalelor pentru date deschise precum și realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice;
d) Implementarea serviciului Single Sign-on (SSO) la nivelul administrației publice centrale;
e) Propuneri de modificare a cadrului legislativ care să prevadă standarde clare pentru soluțiile software destinate sectorului public.
f) Continuarea programelor si proiectelor aflate în implementare, precum și inițierea de programe si proiecte noi pentru digitalizarea serviciilor publice pe care instituțiile publice le oferă cetățenilor;
g) Implementarea proiectului de Cloud Guvernamental;
h) Implementarea proiectului pentru identitatea digitală a cetățenilor.
i) Elaborarea planului național pentru dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor României și asigurarea implementării acestuia, în colaborare cu sectorul privat și societatea civilă;
j) Facilitarea implementării tehnologiei 5G, ceea ce va duce la un progres cu un impact pozitiv masiv în toate sectoarele economiei, cu rezultat direct în creşterea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor.

Fără să detalieze, PNL a mai scris că are ca priorităţi în acest an actualizarea strategiei de securitate cibernetică a României şi înființarea Centrului Național de Securitate Cibernetică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO