PNL va cere în instanţă dizolvarea companiilor municipale

Candidaţii PNL înscrişi în cursa internă pentru Primăria Generală a Capitalei vor demara o acţiune în instanţă prin care solicită anularea actelor constitutive şi dizolvarea celor 22 de companii municipale, susţinând că bucureştenii au fost prejudiciaţi cu 600 milioane de euro prin aceste firme.
Economica.net - Dum, 25 nov. 2018, 13:59
PNL va cere în instanţă dizolvarea companiilor municipale

„Săptămâna trecută Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care au fost înfiinţate cele 22 de companii ale doamnei Firea. Simpla anulare a hotărârilor date de Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu are ca efect dizolvarea societăţilor înfiinţate, nu are ca efect aducerea banilor care în mod greşit au fost transferaţi de la bugetul Municipiului Bucureşti către cele 22 de companii, circa 600 de milioane de euro. Soluţia este să formulăm o cerere de chemare în judecată pe care o vom depune la Tribunalul Municipiului Bucureşti prin care să solicităm anularea societăţilor, anularea actelor constitutive şi dizolvarea acestor societăţi”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a PNL Bucureşti, Cristian Băcanu, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că prin hotărârea pe care Tribunalul o va pronunţa vor fi numiţi şi lichidatori care vor avea ca scop lichidarea patrimoniului acestor societăţi.

„Îi voi sprijini pe candidaţii PNL la Primăria Municipiului Bucureşti, tocmai după ce doamna Firea Gabriela într-un mod lipsit de responsabilitate a anunţat că nu va da curs hotărârii Curţii de Apel, de săptămâna trecută. Din punctul meu de vedere, ca avocat, doamna Firea are obligaţia să facă aceste demersuri singură, să ceară dizolvarea acestor companii”, a spus avocatul Cristian Băcanu.

În opinia acestuia, bucureştenii au fost prejudiciaţi cu 600 milioane de euro care au fost transferaţi către aceste companii municipale.

„Noi, cetăţenii din Municipiul Bucureşti,am fost grav prejudiciaţi, 600 milioane de euro care au fost transferaţi către aceste companii, în municipiu nu se vede absolut nimic. Nu vedem niciun rezultat al acestei ‘investiţii’ a doamnei Firea şi în acest context cred că aceste societăţi ar trebui dizolvate cât mai repede”, a mai precizat Băcanu.

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice, Ionel Dancă, a adăugat că membrii PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor sesiza Curtea de Conturi pentru a dispune un control imediat la aceste companii, pentru constatarea şi recuperarea prejudiciilor.

La rândul său, consilierul general în CGMB Ciprian Ciucu a susţinut că miza este mare.

„(…) Cu USR trebuie să colaborăm foarte bine pentru că s-ar putea să câştigăm Primăria sau primăriile, sunt convins că le vom câştiga, dar să nu deţinem efectiv pârghiile prin care că punem oraşul pe nişte baze solide, pentru că în acel moment principalele servicii, patrimoniu, tot ce are Bucureştiul va fi fost, dacă noi nu vom opri ceea ce se întâmplă acum, va fi fost tot în posesia lor, prin aceste companii politizate. Deci, miza este extrem de mare, s-ar putea să ne trezim cu nişte primari fără pârghii, fără instrumente, fără bugete şi care să nu poată să livreze servicii publice de calitate tocmai pentru că nu mai au instrumente, administraţiile au fost desfiinţate”, a spus Ciucu.

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.

„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, Gabriela Firea anunţa că Primăria Municipiului Bucureşti va uzita toate căile de atac pentru a demonstra legalitatea înfiinţării societăţilor municipale şi i-a asigurat pe cei peste 3.000 de angajaţi ai acestor companii că nu îşi vor pierde locul de muncă „în prag de sărbători”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...