Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu

Constructorul italian Astaldi/WeBuild anticipează că până la sfârșitul acestui an se va circula pe mega-podul de la Brăila, conform unui grafic de execuție prezentat luni, cu termene și lucrări până pe 18 decembrie. Prezentarea a avut loc cu ocazia vizitei ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.
Anemona Andone - lun, 03 oct. 2022, 15:43
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an - Grindeanu

„Proiectul constă în cei 23 de kilometri. Pentru decembrie, daca facem un efort comun cu beneficiarul, vom reuși să deschidem de la km 1+130 în sensul giratoriu – nodul rutier de la km 4 – podul suspendat – sensul giratoriu de la km 8 și drumul de descărcare de 4,3 kilometri în așa fel încât să intrăm în DN22D”, a declarat luni reprezentantul WeBuild.

pod braila webuild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Transporturilor a afirmat că își dorește ca graficul prezentat luni de constructor să fie pus în practică.

„Reprezentantul constructorului italian a prezentat un nou grafic al lucrărilor cu angajamente publice ferme: pe pod și pe drumurile de acces se va circula de la sfârșitul acestui an, iar, în vara anului viitor, întregul proiect va fi finalizat (varianta spre Jijila și descărcarea în Drumul Expres Galați – Brăila)”, a anunțat șeful Transporturilor după vizita pe șantierul celui complex proiect de infrastructură rutieră al României.

grafic lucrari pod braila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul a vorbit și despre zvonurile privind prelungirea contractului până în 2025.”Am impresia că vorbim cu oameni cu dublă personalitate. Una e când venim aici și se dau anumite declarații și alta e pe hârtie”, a mai spus Grindeanu.

La rândul său, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a vorbit despre notificarea ce ar fi fost transmisă de constructor pentru prelungirea lucrărilor până în 2025. „Momentan acela este graficul care ne-a fost înaintat oficial. Rămâne să vedem dacă această propunere (finalizare pod 2022 – n.r.) ne este înaintată tot oficial. Eu cred că – după angajamentul pe care dânșii l-au avut azi în fața ministrului – vor menține acest calendar”, a spus șeful CNAIR.

Întrebat cu privire la respectarea termenului de decembrie 2022 pentru darea în circulație a podului, Pistol a spus că graficul este asumat de antreprenor. „Ține numai de dânșii să se mobilizeze și să poată să-l respecte. Noi dăm tot concursul în ceea ce privește permanența dacă e nevoie. Vom avea reprezentanți aici și noi și inginerul”, a spus directorul general al CNAIR.

Potrivit acestuia, ar exista circa 12 litigii cu asocierea de constructori ai podului, mare parte din acestea fiind câștigate pe fond de CNAIR.

Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Licitaţia pentru realizarea Podului suspendat peste Dunăre a fost câştigată de asocierea italo – niponă Astaldi – IHI Infrastructure Systems. Contractul a fost semnat în ianuarie 2018 pentru o valoare de 1,99 miliarde de lei, fără TVA, și cuprinde 12 luni de proiectare, 36 luni de execuție şi o perioadă de garanție a lucrărilor de 120 luni.

Te-ar mai putea interesa și
TOP TECH, integrator de soluţii de business din vestul țării, vrea să se extindă la nivel naţional
TOP TECH, integrator de soluţii de business din vestul țării, vrea să se extindă la nivel naţional
Compania locală cu capital românesc TOP TECH, integrator de soluţii de business cu afaceri de peste 54,8 milioane de lei la finalul anului 2021, are în plan extinderea la nivel naţional şi are......
Un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI ar putea fi semnat anul acesta pentru proiecte de siguranţă rutieră – secretar de stat
Un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI ar putea fi semnat anul acesta pentru proiecte de siguranţă rutieră – ...
Ministerul Finanţelor ar putea semna la finalul acestui an un împrumut de 50 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru ...
Converse deschide primul magazin monobrand din România
Converse deschide primul magazin monobrand din România
Retailerul de încălțăminte Converse va deschide primul magazin monobrand din România.
Criză de benzină în Ungaria
Criză de benzină în Ungaria
Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, ...