Pokemon Go a ajuns şi în România

Pokemon Go, jocul bazat pe GPS care a înnebunit vestul, este disponibil începând de sâmbătă, 16 iulie, şi în România, fiind lansat în 26 de ţări europene, după cum anunţă pagina oficială de Facebook a aplicaţiei.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 08:15
Pokemon Go a ajuns şi în România

Începând de sâmbătă, amatorii de pokemoni din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Groenlanda, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Elveţia pot descărca aplicaţia Pokemon Go de pe Play Store (Android) şi App Store (iPhone), anunţă pagina de Facebook a jocului.

Asta la doua zile după ce directorul general al dezvoltatorului Niantic declara, pentru Reuters, că Pokemon Go urmează să fie lansat în curând în 200 de ţări.

Jocul Pokemon Go combină realitatea augmentată cu animăluţele din animaţia japoneză clasică. Jucătorii trebuie să meargă în anumite zone, ghidaţi de smartphone prin GPS, şi să prindă „pokemoni”. Este bazat pe Ingress, un joc experimental dezvoltat de Niantic pentru Google pentru a demonstra potenţialul aplicaţiilor de realitate augmentată. Ambele au la bază Google Maps, aplicaţia de hărţi şi navigare prin GPS a Google. Jocul este dezvoltat de Niantic, fostă divizie Google devenită companie independentă în urmă cu aproximativ un an, şi Nintendo, titularul francizei Pokemon pe piaţa jocurilor video.

Lansat până în acest weekend doar în Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Germania, Pokemon Go a devenit un fenomen global cu peste 10 milioane de jucători, un hit instant care a propulsat acţiunile Nintendo pe bursă, generând rapid miliarde de dolari pentru acţionarii companiei japoneze de gaming.

Anunţul că Pokemon Go vine în încă 200 de ţări a propulsat vineri acţiunile Nintendo cu încă 10%. Valoarea de piaţă a Nintendo, distribuitorul jocului, a crescut cu 86% în utimele zece zile, generând 17 miliarde de dolari pentru acţionari.

Jocul se va lansa în foarte scurt timp în Japonia, cea mai mare piaţă de gaming din lume, iar dezvoltatorii caută o soluţie şi pentru Coreea de Sud, a patra mare piaţă de gaming, unde aplicaţia Google Maps este restricţionată din cauza tensiunilor cu Coreea de Nord. Cele mai mari pieţe de gaming din lume sunt Japonia, China, Statele Unite şi Coreea de Sud. Hanke nu s-a arătat încrezător cu privire la lansarea jocului şi în China, din cauza reglementărilor mai dure de acolo.

Pokemon Go a devenit o senzaţie în ţările unde a fost lansat, ajungând aproape instantaneu în topul aplicaţiilor descărcate pe mobil.

Mulţimi gălăgioase de jucători adunaţi în parcuri, parcări de centre comerciale sau pieţe publice pentru a prinde pokemoni au devenit ceva la ordinea zilei în cele cinci ţări unde s-a lansat aplicaţia. Unii jucători călătoresc zeci sau sute de kilometri în speranţa că vor reuşi să-şi adauge la colecţie un „pokemon rar”.

Nu au întârziat să apară incidentele bizare. Infractorii profită de febra Pokemon Go pentru a atrage jucători şi a-i tâlhări, astfel că autorităţile îi sfătuiesc pe împătimiţi să evite să meargă singuri după pokemoni, mai ales noaptea, şi să evite zonele rău famate. De asemenea, jucătorii sunt atenţionaţi să nu joace în timp ce conduc şi să nu coboare din maşină pe autostradă pentu a prinde vreun pokemon rar care le iese în cale.

La câteva zile după lansarea jocului, un tânăr din statul american Missouri, plecat la vânătoare de pokemoni, a descoperit un cadavru.

Au apărut şi nemulţumiţii. Apariţia unor mulţimi zgomotoase, târziu în noapte, în parcul din spatele blocului i-a determinat pe nişte australieni să cheme poliţia. Totodată, jucătorii au fost apostrofaţi atunci când au încercat să prindă pokemoni în locaţii unde se impune o conduită sobră sau serioasă, precum cimitire sau muzee.

Pe de altă parte, magazinele, barurile şi restaurantele care au norocul să fie amplasate în apropierea punctelor de interes pentru vânătorii de pokemoni se bucură de mai mulţi clienţi şi vânzări mai mari. De câştigat au şi producătorii de baterii pentru smartphone-uri, acumulatorii telefoanelor fiind primele victime ale fenomenului Pokemon Go.

Rămâne de văzut dacă febra Pokemon Go va prinde şi în România, însă apariţia cu întârziere a jocului pe melegurile noastre ar trebui să ne ofere oportunitatea să nu repetăm greşelile altora.

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Cmr Surgical Limited, cu sediul la Cambridge, producător de sisteme chirugicale robotice, a deschis o sucursală în România. Firma recent înfiinţată în ţara noastră se numeşte Cmr Surgical......
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane de conturi
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane ...
În ianuarie 2022, în România existau 13,3 milioane de utilizatori de rețele sociale. Numărul de utilizatori de social ...
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov ...
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...