Poliția Vaslui a constituit „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești

Poliția Vaslui a constituit "zonă specială de siguranță" în localitățile vasluiene Siliștea și Pungești, în urma incidentelor care au avut loc în ultima perioadă în zona perimetrului deținut de compania Chevron, numărul forțelor de ordine fiind suplimentat considerabil.
Economica.net - Dum, 08 dec. 2013, 18:28
Poliția Vaslui a constituit

O parte din comuna vasluiană Pungești, acolo unde compania Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist a fost declarată de Poliție „zonă specială de siguranță” pentru a preveni producerea unor noi incidente în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Concret, printr-o dispoziție a șefului Poliției Municipale Vaslui, pe raza localităților Siliștea și Pungești, precum și pe sectorul de drum județean ce leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forțelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

„Această dispoziție a fost dată în baza unui ordin al Ministerului Administrației și Internelor, conform căruia zona specială de siguranță, cum este denumită oficial, poate fi constituită într-un spațiu restrâns unde se concentrează un fenomen infracțional, în cazul de față violență. După cum s-a putut constata în urma analizei evenimentelor din ultimul timp, în zona pentru care s-a dat dispoziția există riscul de tulburare gravă a ordinii publice”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX responsabilul mass-media din cadrul Poliției Județene Vaslui, Alina Tonică.

Imediat după producerea evenimentelor de sâmbătă, pe timpul cărora zeci de protestatari au dărâmat aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deținut de Chevron, Jandarmeria și Poliția au constituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, pe raza localităților Siliștea și Pungești. Practic, orice persoană care trece prin zonă este legitimată și notată în carnețele de forțele de ordine.

De asemenea, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deținut de compania Chevron.

Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, el susţinând că ar fi fost agresat de către jandarmi şi acuzând dureri în piept. Jandarmii aflaţi în zona unde a avut loc protestul erau echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane.

Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...