Poliţia egipteană a arestat jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera

Poliţia secretă egipteană a arestat doi jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera, un australian şi un egiptean, suspectaţi că au difuzat în mod ilegal informaţii care afectează "securitatea naţională", a anunţat luni Ministerul de Interne, relatează AFP.
Economica.net - lun, 30 dec. 2013, 12:23
Poliţia egipteană a arestat jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera

Postul de televiziune prin satelit cu sediul în Qatar a confirmat aceste arestări şi a adăugat că poliţia mai reţine alţi doi angajaţi de-ai săi.

Ofiţeri din cadrul Securităţii Naţionale egiptene au percheziţionat duminică biroul improvizat al acestora, instalat într-un hotel din Cairo, au arestat doi reporteri şi le-au confiscat materialul, a precizat ministerul într-un comunicat.

În comunicat nu se precizează identitatea celor doi jurnalişti, ci se anunţă doar că unul dintre ei este „membru al Fraţilor Musulmani”, confreria fostului preşedinte Mohamed Morsi, destituit de armată, în timp ce celălalt este de naţionalitate australiană.

Potrivit Al-Jazeera în limba engleză, cei doi jurnalişti arestaţi sunt şeful biroului din Cairo Mohamed Adel Fahmy şi australianul Peter Greste. Postul de televiziune a adăugat că, în afară de cei doi, au fost reţinuţi producătorul Baher Mohamed şi cameramanul Mohamed Fawzi.

Jurnaliştii „au difuzat în direct informaţii care aduc atingere securităţii naţionale”, a afirmat Ministerul de Interne, adăugând că în posesia lor au fost găsite „publicaţii” ale Fraţilor Musulmani.

Aceste arestări survin la câteva zile după ce autorităţile au declarat confreria drept „organizaţie teroristă”. Orice persoană în posesia căreia sunt găsite publicaţii sau înregistrări difuzate de Fraţii Musulmani este de-acum pasibilă la pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Peter Greste, un fost jurnalist al BBC, a câştigat premiul Peabody în 2011 pentru un documentar despre Somalia. Fahmy, care lucrează pentru CNN, este un jurnalist renumit în Cairo, fără vreo legătură cunoscută cu Fraţii Musulmani.

Autorităţile instalate la putere la începutul lui iulie de către armată, după destituirea primului preşedinte ales democratic al Egiptului, acuză Al-Jazeera de susţinerea mişcării Fraţilor Musulmani egipteni, care a câştigat toate alegerile după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011.

Mai mulţi jurnalişti Al-Jazeera se află în detenţie, inclusiv Abdallah Elshami, arestat la 14 august în timp ce relata de la Cairo despre dispersarea sângeroasă a unor reuniuni pro-Morsi.

Guvernul egiptean a decretat, miercuri, mişcarea Fraţii Musulmani drept „organizaţie teroristă”, atribuindu-i atentatul comis marţi la o secţie de poliţie din Mansura, un atac soldat cu 15 morţi, condamnat de către confrerie şi revendicat de către jihadişti fără legături cunoscute cu mişcarea Fraţii Musulmani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...