Poliţiştii românii şi cei din Spaţiul Schenghen au pus în aplicare 13 mandate europene de arestare

Poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au pus în aplicare 13 mandate europene de arestare, au depistat 54 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi o persoană semnalată ca fiind dispărută, informează un comunicat de presă al IGPR.
Economica.net - Dum, 03 aug. 2014, 10:53
Poliţiştii românii şi cei din Spaţiul Schenghen au pus în aplicare 13 mandate europene de arestare

Totodată, pe teritoriul României, în ultima săptămână, au fost identificate 46 de autoturisme căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale, precum şi patru documente (unul de înmatriculare a vehiculelor şi trei de identitate) pierdute sau furate din statele membre şi două plăcuţe de înmatriculare.

Potrivit sursei citate, poliţiştii români au depistat 138 de persoane, 55 de autoturisme, 12 documente şi două plăcuţe de înmatriculare ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În perioada 27 iulie – 2 august a.c. pe teritoriul ţării noastre au fost localizate, în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE al Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, 89 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din noiembrie 2010.

SIS (Sistemul Informatic Schengen) conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI – IGPR, 49 de persoane căutate de autorităţile române.

Dintre acestea, 24 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, o persoană era semnalată ca dispărută, iar 8 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară. De asemenea, 9 autovehicule, semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre. Totodată, 8 documente de identitate pierdute sau furate din România au fost depistate de partenerii străini.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autorităţile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că  războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe  NATO la noi în țară. Două treimi consideră că invazia ar fi ilegitimă
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe NATO ...
Datele unui sondaj Avangarde care a măsurat percepţii publice asupra situaţiei din Ucraina, la comanda G4Media, arată ...
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte în coaliția de guvernare
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte ...
Liderii PSD, PNL şi UDMR reuniţi luni, într-o nouă şedinţă a coaliţiei în format online, au discutat pe tema Ordonanţei ...
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara vecină României
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara ...
Kamaz, cea mai mare companie rusească din domeniul auto, va dezvolta în Ungaria mașini electrice și ar putea ajunge să ...